Zomerse salades

Een lekkere salade is meer dan sla, tomaat en wortel alleen. Deze zijn prima voor de basis. Voeg verse kruiden toe, zoals basilicum, platte peterselie of lente-uitjes. Maak een slamengeling met verschillende soorten sla. Rucola geeft een pittige smaak, veldsla heeft een volle smaak,… Combineer met fruit: appelschijfjes, stukjes peer, aardbei. Of voeg pittige smaken toe: kappertjes, een paar olijfjes, opgelegde artisjok,… Het is gezond groenten bij je lunch te gebruiken. Vervang beleg door een toevoeging aan je slaatje: beetje tonijn, gerookte zalm, een gekookt eitje, wat ham,… En eet je brood er zo bij.

Als sausje kan een vinaigrette of yoghurtdressing. Wat koolzaad- noten- of olijfolie met een beetje azijn (appel-, witte wijn of balsamico azijn bijvoorbeeld) is ook een goed idee.

Deze salades zijn telkens voor vier personen.

Frisse salade op zijn Grieks

1 krulsla
1 blok fetakaas
zwarte ollijven uit blik
1 komkommer
20 kerstomaten
1 rode ui
Was de sla en doe ze in de slakom. Was ook de andere groenten en snij de groenten en de kaas in stukjes. Meng onder de sla en breng op smaak met honingvinaigrette

Honingvinaigrette:

2 koffielepels mosterd
2 koffielepels honing
3 eetlepels balsamicoazijn
3 eetlepels koolzaadolie (omega 3!!)
Meng de mosterd met de honing en roer de azijn eronder. Giet er beetje bij beetje de olie bij.

Rucolasla met aardbeien, Italiaanse ham en honingvinaigrette

4 handen rucola
16 aardbeien
60g pijnboompitten
100g verse kaas (vb Philadelphia light)
4 sneden Italiaanse ham (serranoham)
honingvinaigrette (zie boven)
Was de rucola en verdeel ze over de borden. Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Snij ze in vieren en verdeel ze over de rucola.

Rooster de pijnboompitten in een pan zonder vetstof en verdeel ze over de sla. Vorm met twee koffielepeltjes balletjes van de verse kaas en verdeel deze ook over de borden. Snij de ham in reepjes en voeg toe.

Giet er ten slotte de honingvinaigrette over.

Gemengde salade

500 gram courgette
olijfolie
l tn knoflook
l tl paprikapoeder
½ tl komijnzaad
½ citroen
2½ dl water
zout
Was de courgette. Verwijder het stengeldeel en snij de courgettes in stukjes van 2 cm.

Hak de knoflook fijn. Pers de halve citroen uit.
Verwarm de olie in de pan, bak ± 1 minuut de knoflook en het paprikapoeder zachtjes aan om de smaken los te maken.

Doe de stukjes courgette erbij, schep even om en voeg het water toe. Breng aan de kook en doe er de komijn en 1 el citroensap bij, schep alles even om. Laat ± 3 minuten zachtjes koken.

Temper de warmtebron en laat 10 minuten sudderen tot bijna al het vocht is verdampt . Schep de groente in een schaal en laat afkoelen.

Spinaziesalade

1,6 kg of meer rauwe spinazie
16 in plakjes gesneden champignons
8 dunne plakjes magere gekookte ham, in stukjes gesneden
4 sjalotjes, kleingesneden
4 tomaten in partjes gesneden
Knoflookzout
Peper
Azijn of citroendressing

Schep alle ingrediënten, behalve de tomaat en de dressing, door elkaar.
Voeg vlak voor het opdienen de tomaat en de dressing toe.

Gerookte visschotel met een zomers slaatje

100 gr gemengde sla
2 botjes waterkers
1/2 komkommer
4 eetlepels sojascheuten
120 gr gerookte makreel
120 gr gerookte forel
120 gr sprot
Een scheutje wijnazijn
1 eetlepel gehakte bieslook
16 kerstomaatjes
Peper
Zout
Was de gemengde sla en de waterkers en schil de komkommer.
Blancheer de sojascheuten heel even in kokend water en laat ze uitlekken.

Snijd de waterkersblaadjes in dunne reepjes en de komkommer in schijfjes .

Snijd de 3 soorten gerookte vis in kleine blokjes.
Meng de visblokjes en de waterkerssnippers en kruid met peper en zout.
Meng de gemengde sla met de geblancheerde sojascheuten en de komkommerschijfjes en verdeel dit mengsel over 4 grote borden.
Besprenkel met de wijnazijn en breng verder op smaak met peper en zout.

Leg in het midden van de sla een hoopje gerookte vis en bestrooi met het bieslook. Versier tenslotte met de kerstomaatjes.

Courgettestaafjes in ham

2 stevige courgettes
1 citroen
5 eetlepels olijfolie
1 bakjes babyleaves (= gemengde jonge bladsla en kruiden)
16 plakjes Galliaham of serranoham

Courgettes halveren en uiteinden eraf snijden. Courgettehelften rechtop op snijplank zetten en in 4 dikke plakken snijden. Elke plak vervolgens in 3 repen snijden, zodat dikke staafjes ontstaan.

Courgettestaafjes in ruim kokend water met zout in 1-2 min beetgaar koken. In vergiet laten uitlekken.

Citroen schoonboenen, schil fijn raspen en vrucht uitpersen. In schaal citroensap en –rasp door 4 el olie roeren, dressing pittig op smaak brengen met peper en zout.

Courgette in citroendressing 15 min laten afkoelen, tussentijds voorzichtig omscheppen.

Slablaadjes omscheppen met 1 el olie, zout en peper. Sla over 4 borden verdelen. Plakken ham voorzichtig loshalen. In elke plak ham 3 courgettestaafjes wikkelen en er 4 per bord op sla leggen.

Tomatensalade

4 ontvelde en in stukjes gesneden tomaten
4 gepelde fijngehakte hardgekookte eieren
1/4 schoongemaakte en in smalle reepjes gesneden krop sla
3 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
2 eetlepels citroensap
Zout
Peper
Bereidingswijze:
Doe de stukjes tomaat, de fijngehakte eieren en de reepjes sla in een schaal. Roer van de olie met het citroensap en wat zout en peper in een kommetje een sausje.

Schenk het sausje over de salade en schep alles voorzichtig dooreen.
Serveer de salade onmiddellijk.