Vezels zijn vooral aanwezig in volle granen ( donker brood, muesli, havermout, volkoren pasta, zilvervliesrijst), aardappelen, groenten en fruit.
Hier alvast enkele tips om meer vezels te gebruiken:
- Kies altijd voor grove broodsoorten zoals volkoren brood, rogge brood, haverzemelenbrood,…
- Wissel eens af met een lekkere kom muesli of havermoutpap
- Neem een portie groenten bij de lunch (lekker frisse salade, een kop groentesoep)
- Ga voor fruit en rauwkost tussendoor
- Eet eens een handje noten of wat gedroogd fruit als hartige of zoete snack
- Vul bij de warme maaltijd je bord zeker voor de helft met groenten
- Neem je pasta of rijst, ga dan voor volkoren of zilvervlies.
- Eet je aardappels eens in de schil.
Bij een vezelrijke voeding is water drinken eens zo belangrijk. Wil je meer vezels in je voeding gebruiken, drink dan zeker een glas water bij elke maaltijd en elk tussendoortje. In je darmen binden de vezels immers het water, wat zorgt voor een vlotte transit. Drink je te weinig dan werken de vezels eerder constiperend!