- Neem eens groenten als tussendoortje: gezonde knabbeltjes zijn radijzen, worteltjes, kerstomaatjes, stukjes selder,… krokant, gezond en laag in calorieën!
- Gebruik ook groenten bij je broodmaaltijd: een bord soep of een slaatje bij de lunch is altijd een goed idee. Je kan je boterham ook eens “pimpen” met extra groenten. Dat hoeft niet altijd sla en tomaat te zijn. Avocado en tomaatjes zijn een goede combinatie voor op je brood, net zoals rauw witloof met appeltjes of sojascheuten en worteltjes voor tussen een broodje. Rucolasla geeft dan weer meer pit aan je boterham dan de gewone ijsbergsla en rode bietjes en radijsjes kombineren dan weer heerlijk met wat zachte magere geitenkaas.
- Eet een kop soep tussendoor of voor de hoofdmaaltijd. Een bord soep geeft ook al snel zo’n 100gram groenten en het stilt de eerste honger.
- Combineer twee soorten groenten bij de hoofdmaaltijd; wat kleur op je bord doet eten, niemand wordt immers blij van een berg afgekookte bloemkool. Lekkere combinaties zijn: verse spinazie in de wok met sliertjes wortel (dunschiller); verse spinazie en champignons gewokt, gekookte broccoli en kort gebakken kerstomaatjes; bloemkool met broccoli, princesboontjes, gestoofd met ui en tomaatjes, champignons en erwtjes gebakken met een uitje , erwten en worteltjes, aubergines met courgette en paprika als stoofpotje, spinazie in de wok met rucola en verse basilicum (heerlijk bij een stukje vis),..
- Combineer je groenten met verse of gedroogde kruiden: paddenstoelen met salie, tomaat met basilicum, worteltjes met tijm, verse spinazie met look en tijm, boontjes met bonenkruid, aubergines of ovengroenten met tijm en rozemarijn, bloemkool met curry of ras el hanout, zomergroenten (courgette, paprika, aubergine) met provencaalse kruiden,…
- Maak je groenten eens anders klaar: gegrilde ovengroenten of wokgerechten zijn een gezond idee.
- Zorg voor een goede voorraad groenten: diepvriesgroenten zijn altijd gemakkelijk om bij de hand te hebben. Diepvriesgroenten zijn even gezond als verse groenten. Groenten uit blik of bokaal bevatten teveel zout.
Tenslotte nog een goede raad: heb je nooit veel groenten gegeten, geef dan je spijsvertering even de tijd om zich aan te passen. Verhoog geleidelijk je groentenportie, je darmen zullen je dankbaar zijn!
Veel succes!