Chiazaad, gojibessen en tarwegras: superfoods: onmisbaar of superoverroepen?

Chiazaad, gojibessen en tarwegras

Superfoods, we vinden ze overal en je zou je bijna schuldig voelen als je ze niet over je havermout of in je smoothie kiepert.

Hoe zit het nu met deze voedingsmiddelen? Zijn ze onmisbaar in ons dagelijks bestaan?

Chiazaad

Chiazaadjes zijn kleine zaadjes afkomstig uit Azië. Ze hebben gezonde eigenschappen, maar ook enkele nadelen:

Chiazaden zijn een goede bron zijn van vitamine B, calcium, omega-3 vetzuren, magnesium en ijzer.

Deze zaadjes hebben echter ook een bloedverdunnende werking. Opgelet dus als je bloedverdunnende medicatie neemt.

Een andere vervelende eigenschap is dat langdurige dagelijkse inname van Chiazaden in redelijk grote hoeveelheden kan leiden tot verslaving. Chiazaad bevat immers veel stimulerende stoffen. Sommige van deze stoffen stimuleren de gezondheid, maar ze kunnen ook een licht verslavende werking hebben.

Sommige mensen verteren deze zaadjes ook minder goed, wat tot winderigheid en krampen kan leiden. In aziatische landen worden ze eerst geweekt zodat ze een gel kunnen vormen en makkelijker verteerbaar zijn.

Veel mensen denken dat chiazaad helpt bij het afvallen, wetenschappelijke studies wijzen echter uit van niet. 

Gojibessen

Gojibessen zijn bessen afkomstig van de rode mispel, een struik afkomstig uit Azië.

Ze bevatten veel Vitamine C, B en E en de mineralen Zink, Magnesium en Ijzer. Daarboven bevatten ze ook omega 6 vetzuren, essentiële vetzuren die je lichaam niet zelf kan aanmaken.

Ze hebben ontstekingsremmende effecten en zouden het cholesterol kunnen verlagen.

Gojibessen hebben ook enkele nadelen, zo kunnen ze bij mensen met een berkenpollenallergie een trigger zijn voor het uitlokken van hooikoorts en ze hebben net als het chiazaad een bloedverdunnende werking.

Bij sommige mensen geven ze spijsverteringsklachten.

Tarwegras

Tarwegras is het groene gras van de tarwe, voor de plant stengels ontwikkelt. Het zou een goede bron zijn van Vitamine B12, Vitamine E en fosfor.

Wetenschappelijke analyses wijzen uit dat tarwegras eigenlijk qua voedingswaarde meer overeenkomt met spinazie. Zeker niet ongezond, maar ook niet onmisbaar!

Mijn mening: Deze zaadjes en supplementen zijn niet onmisbaar in onze voeding, maar ze kunnen door hun vitamine- en mineralengehalte een leuke aanvulling zijn.  Het is zeker geen must. Een gewone gezonde voeding blijft de basis. Wie bovenop zijn fastfoodmenu een berg gojibessen of chiazaad kiepert haalt er dus zeker geen voordeel bij!