SOS Broodbeleg

Heb jij de nieuwe voedingsdriehoek al gezien? Ze hebben hem volledig op zijn kop gezet, was de reactie van 1 van mijn patiënten.

Ik ben er alvast héél blij mee en ik kan me er helemaal in vinden. Hier in de praktijk volgen we de meest recente aanbevelingen al, waardoor er geen grote veranderingen in de adviezen nodig zijn. Maar nu hebben we eindelijk een mooie figuur om onze uitleg te illustreren.

Een van de meest opvallende veranderingen is dat de plantaardige vleesvervangers meer op de voorgrond staan. Is vlees nu slecht? Neen, mager vlees is ook nog steeds gezond (het vlees staat ook in het lichtgroene stukje), maar geef liever de voorkeur aan gevogelte en vis en beperk rood vlees (runds, varkens en kalfs) tot een a twee keer per week.

Wat is er dan vooral naar de rode cirkel gebannen? Dat is de bewerkte charcuterie (salami, worst, vleessalade bvb) en de bewerkte vleessoorten (worst, gehakt, blinde vink,…)

De aanbevolen hoeveelheid vlees per portie is trouwens nog steeds dezelfde: 100g vlees per persoon per dag.

Waarom liever plantaardig? Het is gezonder voor jezelf én ook voor het milieu! Door al 1 keer per week geen vlees te eten verklein je je ecologische voetafdruk enorm! In het nieuwe model is rekening gehouden met duurzaamheid en leefmilieu. Een goede zaak, toch?

Wat kan je nu allemaal eten als je vaker een plantaardige boterham wil eten? Hier zijn alvast enkele lekkere voorbeelden:

Mijn favoriete plantaardige alternatieven voor charcuterie

Hummus: hummus is een paté gemaakt van kikkererwten. Je kan het kant en klaar kopen, maar je kan het ook zelf maken. Hier volgt mijn recept:

  • 1 blik kikkererwten, uitgelekt en gespoeld
  • 1 teentje look
  • Beetje citroensap
  • Een lepel sesampasta (Tahini)
  • 1 lepel olijfolie
  • Beetje chilipoeder
  • Zout

Doe alle ingrediënten in de blender en laat mixen, is het te vast doe er dan nog een beetje water bij. In een afgesloten potje kan je hem 2-3 dagen bewaren in de koelkast.

Avocadospread:

Plet een halve avocado met de vork tot puree. Kruid met limoen, peper en zout en voeg wat gehakte koriander toe. Ook lekker op de boterham in combinatie met tomaat.

Wortelpreparé

  • Enkele wortels geschild
  • Beetje olijfolie
  • Lepel honing
  • Tijm en rozemarijn
  • Peper en zout

Snij de wortels in schijfjes en doe ze op een bakplaat. Meng er honing, olijfolie, look en kruiden bij. Na een halfuurtje in de oven (180graden), kan je het geheel mixen Werk af met peper en zout.

Ben je opzoek naar andere ideeën? Dan kan je ook altijd terecht op de website van EVAvzw. Hier vind je heerlijke plantaardige recepten die voor iedereen toegankelijk zijn.

www.evavzw.be

Niet plantaardig, maar ook lekker en gezond op een boterham ipv bewerkte charcuterie:

  • Platte kaas met peper en schijfjes radijs en preischeuten
  • Platte kaas met schijfjes appel
  • Mozarella met basilicum en tomaat en een likje pesto
  • Cottage cheese met tomaatjes
  • Magere smeerkaas
  • Magere verse kaas met kruiden (vb Philadelphia light of Boursin light)
  • Sandwichspread
  • (zelfgemaakte) groentespreads
  • Magere harde kaas, eventueel met een likje mosterd
  • ……