Mijn favoriete plantaardige alternatieven voor charcuterie
Hummus: hummus is een paté gemaakt van kikkererwten. Je kan het kant en klaar kopen, maar je kan het ook zelf maken. Hier volgt mijn recept:
- 1 blik kikkererwten, uitgelekt en gespoeld
- 1 teentje look
- Beetje citroensap
- Een lepel sesampasta (Tahini)
- 1 lepel olijfolie
- Beetje chilipoeder
- Zout
Doe alle ingrediënten in de blender en laat mixen, is het te vast doe er dan nog een beetje water bij. In een afgesloten potje kan je hem 2-3 dagen bewaren in de koelkast.
Avocadospread:
Plet een halve avocado met de vork tot puree. Kruid met limoen, peper en zout en voeg wat gehakte koriander toe. Ook lekker op de boterham in combinatie met tomaat.
Wortelpreparé
- Enkele wortels geschild
- Beetje olijfolie
- Lepel honing
- Tijm en rozemarijn
- Peper en zout
Snij de wortels in schijfjes en doe ze op een bakplaat. Meng er honing, olijfolie, look en kruiden bij. Na een halfuurtje in de oven (180graden), kan je het geheel mixen Werk af met peper en zout.
Ben je opzoek naar andere ideeën? Dan kan je ook altijd terecht op de website van EVAvzw. Hier vind je heerlijke plantaardige recepten die voor iedereen toegankelijk zijn.
Niet plantaardig, maar ook lekker en gezond op een boterham ipv bewerkte charcuterie:
- Platte kaas met peper en schijfjes radijs en preischeuten
- Platte kaas met schijfjes appel
- Mozarella met basilicum en tomaat en een likje pesto
- Cottage cheese met tomaatjes
- Magere smeerkaas
- Magere verse kaas met kruiden (vb Philadelphia light of Boursin light)
- Sandwichspread
- (zelfgemaakte) groentespreads
- Magere harde kaas, eventueel met een likje mosterd
- ……