Soep: een hongerstiller boordevol vitamines en mineralen en een goede bondgenoot bij het afslanken!

Wist je dat een tas soep voor de maaltijd niet alleen zorgt voor een snellere verzadiging, maar dat je ook minder snel terug honger krijgt?Soep zit boordevol vitamines, mineralen en vezels.Wil je vermageren, dan let je best op volgende richtlijnen bij het klaarmaken van je soepen:

  • Vetstof is niet nodig om de ui of groenten aan te stoven. Zet je de groenten op in koud water, logen de smaken langzaam uit en krijgt de soep ook een zachte smaak. Doe je de ui en groenten in kokend water heb je dit minder.
  • Bind de soep niet met bloem of aardappel, maar gebruik courgette. Neutraal van smaak en calorie-arm.Gebruik vetarme bouillonblokjes, deze vind je ook in alle smaken (rund, kip, groente, vis)Voeg liever geen vlees of vermicelli toe aan je soep, dan wordt het weer eerder een maaltijdsoep. Je kan wel aan gemixte de gemixte soep wat extra blokjes groenten op het einde toevoegen voor wat meer beet. 
  • Gebruik verse tuinkruiden in de soep voor een lekkere smaak.Heb je het graag pittig, laat dan een stuk gember meekoken (vb bij wortel-, pompoen, of courgettesoep). Wel er terug uitvissen als je gaat mixen.
  • Gebruik je voor een gelegendheid graag eens room, kruidenkaas of verse kaas in de soep, kies dan voor zachte geitenkaas, magere kruidenkaas (genre Boursin light, Philadelphia light) of light room van 5% vet. Een plantaardige room op basis van soja of rijst (vb Alpro) is ook een goed idee.

Broccoli-bloemkoolsoep

– 1/2 bloemkool- 1/2 broccoli- 4 blokjes ontvette bouillon- 2 L water- 2 eetlepels peterselie (fijngehakt)- peper en zout

Was de bloemkool en broccoli en verdeel ze in roosjes. Doe het water, de bouillonblokjes, het kruidentuiltje en de groenten in een kookpot. Breng alles aan de kook en laat 20 minuutjes koken met het deksel op de pan. Verwijder het kruidentuiltje en mix de soep. Breng op smaak met peper en zout en werk af met wat peterselie.

Courgette-wortelsoep

– 1 grote courgette (in blokjes)- 1 grote ui (gesnipperd)- 6 grote wortelen (geschild, in schijfjes)- 3 vetarme bouillonblokjes kip- zout en peper- peterselie (fijngesneden)- 2.5 L water

Voeg de groenten en bouillonblokjes aan het water toe en kook 25 minuutjes. Mix de soep en breng op smaak met peper en zout. Werk af met de peterselie.

Paprika soep

– 4 rode paprika (fijngesneden)- 2 tomaten (ontveld, fijngesneden)- 1 courgette (in blokjes)- 2 vet-arme runds bouillonblokjes- 1 doosje philadelphia light kaas- 1 liter water

Doe de groentjes samen met het water en de bouillonblokjes in een kookpot en breng aan de kook. Laat 10 minuten goed doorkoken. Laat alles verder garen op een klein vuurtje (30 min). Voeg de kaas toe en mix de soep.

Italiaanse soep

– 1 middelgrote courgette (ontveld, ontzaad, in blokjes)- 6 wortelen (geschild en in schijfjes)- 2 ajuinen (fijngehakt)- 2L water- 4 bouillonblokjes (runds)- 2 eetlepels oregano- peper en zout- 1 blikje tomatenpuree

Doe de courgette,de wortelen en de ajuinen in een grote soeppot. Doe het water erbij alsook de bouillonblokjes en de tomatenpuree. Breng aan de kook en laat 30 minuutjes pruttelen. Voeg de oregano toe en mix de soep. Breng verder op smaak met peper en zout. 

Radijsloofsoep:

Het verse loof (steeltjes en bladeren) van 2 bosjes radijs 3 uien,1 l water, zout 
Was het radijsloof; snijd het samen met de gepelde uien in grote stukken. Giet het water over de groenten en laat zachtjes gedurende 20 min. koken.Mixen en kruiden.