Pompoenen

Zeker in deze Halloweenperiode kom je ze overal tegen! Pompoenen. Behalve decoratief is deze groente ook erg gezond en veelzijdig. Zelf kook en bak ik er heel graag mee: pompoensoep, -lasagne, geroosterde pompoen uit de oven, pompoencake,…

 Er bestaan tientallen soorten die men, afhankelijk van de houdbaarheid, opdeelt in zomer- en winterpompoenen.

Zomerpompoenen worden kort na de bloei geoogst zodat de schil nog zacht en eetbaar is. Hun houdbaarheid is hierdoor beperkt. De bekendste variëteiten zijn de courgette (of mergpompoen), de echte pompoen en de patisson. Zomerpompoenen kan je mét schil eten.

Van de winterpompoenen vinden we bij ons vooral de reuzenpompoen en de Hokkaidopompoen terug. De vruchten worden pas geoogst als ze volledig rijp zijn. Winterpompoenen kan je best schillen omdat de schil veel harder is. Of je kan de pompoen eerst in stukken snijden en roosteren in de oven zodat de schil zacht wordt. Dan is deze ook eetbaar. Ook de pitjes kan je roosteren in de oven. Ze smaken dan heel hartig en nootachtig en kunnen dienen als knabbeltje of om je muesli of granola mee aan te vullen.

Hoe kies je nu de lekkerste pompoenen? Ze moeten bij aankoop stevig aanvoelen en geen zachte vlekken vertonen. Zomerpompoenen moeten een glanzende schil hebben, terwijl winterpompoenen mat van uitzicht zijn. Winterpompoenen koop je best met een intacte steel.

Zin gekregen in deze decoratieve topper? Hieronder enkele van mijn favoriete receptjes, ze zijn telkens voor 4 personen:

Pompoen-wortelsoep met geitenkaas:

  • 200g wortel
  • 250g pompoen
  • 2 uien
  • 1 liter water
  • 2 vetarme bouillonblokjes
  • 1 eetlepel geitenkaas type Chavroux
  • Kaneel
  • Paprikapoeder
  • Peterselie

Schil de wortels en de pompoen en snij in stukken. Pel de ui en snij in stukken. Zet op in 1 liter koud water met 2 blokjes groentebouillon en laat goed doorkoken. Mix de soep en voeg geitenkaas, kaneel en paprikapoeder toe. Werk af met peterselie.

Geroosterde pompoen met witloof en walnoten (bijgerecht)

  • 1/2de kleine pompoen
  • 4 stronken witloof
  • 2 kleine uien
  • een handje walnoten
  • plantaardige olie
  • chilivlokken
  • karwijzaad
  • peper en grof zeezout

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd de pompoen in schijven van ongeveer 2 cm (halve maantjes), snijd het witloof in de lengte door. Snij de uien in partjes. Neem een zakje en doe hierin wat olie. Hussel de pompoen en de ui door elkaar in het zakje zodat de olie zich kan verdelen. Strijk een heel klein beetje olie over de witloofhelften. Schik nu de groenten op de bakplaat en kruid met peper, zout, chilivlokken en karwijzaad, verdeel ook de noten erover. Zet 30 minuten in de warme oven.

Pompoencake:

  • 250 g pompoen
    200 g speltbloem
    3 eieren
    40 g rozijnen
    40 g hazelnoten
    2 el pompoenpitten
    5 el ahornsiroop
    2 tl bakpoeder
    2 tl speculaaskruiden
    Snuf zout
    Scheutje neutrale olijfolie

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snijd de pompoen in gelijkmatige stukken. Doe ze in een ovenschaal. Sprenkel er een klein beetje neutrale olijfolie overheen (je kunt ook zonnebloemolie of kokosolie gebruiken). Giet de ahornsiroop over de pompoen en rooster het in 20 min gaar. Laat de pompoen volledig afkoelen. Pureer de pompoen samen met de ahornsiroop en de olie glad in een keukenmachine. Voeg de eieren toe en mix dit kort mee. Voeg de speltbloem, het bakpoeder, een snuf zout en de speculaaskruiden bij het beslag en meng dit er met een spatel doorheen . Menge rozijnen en de hazelnoten door het beslag. Giet het beslag in een ingevette cakevorm. Strooi de pompoenpitten over de bovenkant van de cake. Bak de pompoencake in 35 tot 40 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven op 175 graden.