Oosterse pilaf met dadels, kip en tzatziki

Pilaf een (bij)gerecht uit het Midden-Oosten, bestaande uit een graansoort (quinoa), verschillende kruiden, peulvruchten en vlees (kip). Pilaf is verwant aan de Italiaanse risotto. 

Ingrediënten (4 personen)

  • 250 g rode kidneybonen
  • 200 g kippenblokjes
  • 2 rode ajuinen, fijngesnipperd
  • 240 g ongekookte quinoa
  • Zout en peper naar smaak
  • 10 dadels, ontpit en fijngehakt
  • 250 g Griekse yoghurt 0%
  • Halve komkommer geschild en in kleine blokjes gesneden
  • 2 el grof gehakte munt
  • 3 el olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 2 tl cayennepeper
  • 1 tl koriander
  • Kippenkruiden naar smaak
  • Sap van halve limoen
  • Amandelschaafsel ter garnering
  • Sesamzaadjes ter garnering

 Bereiding

Stoof de ajuin met 1 eetlepel olijfolie in een pan en voeg de cayennepeper en koriander toe. Laat ongeveer twee minuten garen.

Doe er de dadels en kidneybonen bij en breng vervolgens op smaak met zout en peper. Kook ondertussen de quinoa volgens de instructies op de verpakking.

Bak de kip in een eetlepel olijfolie, voeg kippenkruiden naar smaak toe en maak ondertussen de tzatziki: meng de yoghurt met de knoflook, 1 eetlepel olijfolie, blokjes komkommer, sap van de halve limoen en de munt. Roer het door elkaar.

Voeg de gekookte quinoa bij het mengsel met de dadels en kidneybonen.

Bestrooi met de sesamzaadjes en het amandelschaafsel. Serveer met de tzatziki.

Smakelijk!