Ontbijt

Een ontbijt hoeft niet altijd uit brood te bestaan (hoewel er met een gezonde boterham niets mis is). Granen zoals haver en muesli zijn een prima alternatief! Hieronder enkele originele ontbijtvariaties…

Mugcake
Voor 1 persoon:

4 soeplepels havermout
1 eiwit
1 banaan
amandelschilfers
een paar rozijntjes
Meng de havermout met de geprakte banaan en roer er het eiwit onder. Voeg de rozijnen toe. Eventueel kan je ook wat speculaaskruiden of kaneel toevoegen voor een extra toets.

Doe het geheel in een mok en zet het een drietal minuten in de magnetron op vol vermogen. Even omkeren en klaar!

Havermout met appeltjes en kaneel
Voor 1 persoon:

40g havermout
1 appel (genre jonagold of pink lady)
250ml halfvolle melk of sojamelk
Snij de appel in kleine stukjes en bestrooi met kaneel. Doe in een magnetronkommetje en laat 1 minuutje stomen.

Kook intussen de havermout in een pannetje en roer de appeltjes eronder. Eventueel afwerken met een walnootje. Je kan ook de havermout, appels en melk in zijn geheel in de magnetron warmen.

Havermoutcombinaties:
Havermout moet je lekker maken, een beetje pimpen als het ware. Lekker in je warme havermoutpap:

Appeltjes en kaneel (zie boven)
Banaan en walnoot
Druiven
Nectarine
Een lepel rozijntjes
Een gedroogde vijg en twee gedroogde abrikoosjes in stukjes gesneden
Een paar kleine brokjes (10g) pure chocolade
Havermoutpannenkoekjes (2)
1 ei
40g havermout
200ml halfvolle melk
Roer de melk, havermout en het ei goed onder elkaar, eventueel kan je een beetje zoetstof toevoegen voor de smaak. Laat het geheel een 15 minuten rusten. Bak de pannenkoekjes in een hete pan gaar.

TIP: Deze pannenkoeken kan je op voorhand maken in grotere hoeveelheden en invriezen. Leg ze de avond voordien in de koelkast en ze zijn klaar om snel even op te warmen. Beleg ze met fruit voor een extra gezond ontbijt.

Toast banaan
2 sneetjes volkoren brood
een rijpe banaan
een toaster
Prak de banaan op 1 snede brood. Doe de volgende snede er bovenop en toast in de toaster.

Yoghurt met rode vruchten en muesli
Voor 1 persoon:

Een portie rode diepvriesvruchten
200ml magere natuuryoghurt of plantaardige natuuryoghurt (bvb Alpro Mild and creamy)
4 eetlepels ongesuikerde muesli of cruesli met verlaagd suikergehalte (vb Delhaize stevia of Weight Watchers)
Laat de vruchten even ontdooien (magnetron, of als je er aan denkt, de avond voordien). Doe de vruchten op de bodem van het kommetje en giet er een laagje yoghurt over. Bestrooi met de muesli of cruesli.

Granola met frambozen van Sandra Bekkari
3 el kokosvet (natuurvoedingswinkel)
350 g havervlokken
100 g gemengde noten, in grove stukken
4 el lijnzaad of chiazaad (natuurvoedingswinkel)
4 el pompoenpitten
1 el kaneel
2 el honing
70 g gedroogd fruit (cranberries, rozijnen, blauwe bessen, …)
Verwarm de oven voor op 180 °C. Smelt het kokosvet op een laag vuur. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Giet de havervlokken op de bakplaat, meng met de noten, het lijnzaad, de pitten en kaneel en giet er de honing en het gesmolten kokosvet over. Meng goed en bak het mengsel ± 20 minuten in de oven. Roer geregeld om. Laat even afkoelen en meng met de gedroogde vruchten.

Lekker met Griekse yoghurt 0% of natuuryoghurt. Frambozen, blauwe bessen, … kun je ook diepgevroren kopen. Haal ze voor het slapengaan uit de diepvries en ontdooi in de koelkast. Granola kun je afgesloten 2 à 3 weken bewaren.

Havervlokken zijn van nature glutenvrij, maar mogen niet gegeten worden door mensen met glutenintolerantie, omdat ze sporen van gluten kunnen bevatten. Er zijn ook glutenvrije havervlokken op de markt. Dit staat duidelijk op de verpakking.

Haver-spelt granola
200 g havermout
200 g speltmout (havermout van spelt) of speltvlokken
50 g grof gehakte paranoten
50 g pompoenpitten
100 g gedroogde cranberries
2 eetlepels honing of ahornsiroop
1 eetlepel zonnebloemolie

Verwarm de oven op 180°C.

Meng havermout, speltmout, gehakte noten en pompoenpitten onder elkaar.

Voeg honing en zonnebloemolie toe, meng goed onder het granenmengsel.

Schep de granola op een bakplaat en plaats in de oven.

Laat 10 minuten bakken en schep dan om. Herhaal dit 2 tot 3 keer.

Neem de granola uit de oven als deze mooi bruin geroosterd is.

Laat afkoelen.

Voeg nadien de cranberries toe.

Variatie:

Vervang speltmout door boekweitvlokken, quinoavlokken, roggevlokken, gierstvlokken,…
Vervang paranoten door andere noten naar keuze
Vervang pompoenpitten door andere pitten of zaden
Vervang de gedroogde cranberries door ander gedroogd fruit
Bewaren:

De granola kan je 2 tot 3 weken in een goed afgesloten bokaal bewaren.

Een stukje broodpudding of een blueberry muffin
Voor de muffin: zie het aparte recept in het patiëntenplatform.

Het spreekt voor zich dat je ‘s morgens niet meer aan de broodpudding moet beginnen :-). Wel handig: na het bakken portioneren en invriezen. Altijd een snel ontbijtje bij de hand. In de koelkast blijft het ook zo’n drie dagen goed.

Broodpudding:

200g oud brood (liefst donker)
200g havermout
600ml halfvolle melk
3 eieren
2 sneetjes peperkoek met minder suiker
75g Tagatesse of Sukrin
Een appel in kleine stukjes
kaneel
Een handje rozijntjes of stukjes hazelnoot
Snij het brood en de peperkoek in kleine stukjes en voeg de havermout toe. Los de zoetstof op in de verwarmde melk en voeg de kaneel toe. Giet de melk over het brood met de havermout en peperkoek. Breek drie eieren en voeg deze ook toe. Stamp het geheel met een pureestamper tot een smeuïge massa. Roer de appel en rozijntjes of noten eronder en giet het in een ingevette bakvorm. Plaats de broodpudding 60 minuten in een voorverwarmde oven van 180graden.

100g is 1 portie, mag aangevuld worden met een schaaltje magere yoghurt of platte kaas.