Lichte desserten

Een dessert is voor velen een must om mee af te sluiten. Maak de portie tijdens de feestelijke diners niet te groot. Een dessertje moet net genoeg zijn om voldaan af te sluiten.

Hieronder vind je twee klassiekers in een gezonder jasje.

Smakelijk!

Lichte tiramisu met bosvruchten

Voor zes personen:
  • 500g magere platte kaas natuur
  • 250g mascarpone 
  • 4 eiwitten, goed stijf kloppen 
  • Zoetstof  
  • 12 krokante koekjes: vb volkorenkoekjes, cigarello’s, … 
  • 500g gemengd fruit: bessen, frambozen,… 
  • Wijnglazen en lange lepels om te serveren 

Meng de platte kaas met de mascarpone tot een smeuïge massa. Voeg wat zoetstof toe tot je het zoet genoeg vindt. 

Doe de koekjes in een plastiek zakje en rol ze met behulp van een deegrol in stukjes, je kan ze ook met de staafmixer of blender helemaal fijnmixen. Zet even aan de kant. 

Snij het fruit in kleine stukjes en meng onder elkaar, hou apart. 

Klop de eiwitten stijf en meng ze onder het mengsel van mascarpone en platte kaas. 

Leg het koekjeskruim op de bodem van een wijnglas, overgiet met de mascarpone en werk af met het fruit.  

Tip: je kan ook diepvriesfruit nemen. Ook lekker als je dit verwarmt in een steelpannetje (beetje zoeten indien gewenst) en warm over de mascarpone-platte kaas giet. 

Slanke(re) chocolademousse

  • 2 rijpe avocado’s
  • 150 gram chocolade, ik geef de voorkeur aan chocolade met minimaal 56% cacao.
    1 el kokosolie, extra vergine, dit geeft een extra lekkere kokos smaak
    1 el agave nectar of honing
    Klein scheutje vanille extract
    Klein snuifje zout

Smelt de chocolade au bain-marie. Voeg daar de kokosolie en honing aan toe. Roer het goed door.

Haal het vruchtvlees uit de avocado’s en pureer dit in een andere kom, tot het zacht en zalvig is.

Voeg de gesmolten chocolade bij de opgeklopte avocadomengsel en roer tot het gemixt is. Dit mag met een mixer, maar ook met de hand. Voeg een kleine snuf zout eraan toe, wat de chocoladesmaak nog meer omhoog haalt. Let op: niet te veel, het is en blijft immers (ondanks de avocado) een dessert!

Verdeel over leuke glaasjes en zet in de koelkast voor minimaal 1 uur. Bestrooi met leuke topping (noten, zaden, gedroogd fruit, kokos, superfood) en geniet ervan.