Lichte appelcake

Voor een bakvorm van 30cm doorsnee.

Deze cake is lichter dan de klassieke appelcake en bevat 290kcal/100g. Lekker en licht en geschikt voor wie liever geen geraffineerde suiker gebruikt.

Ahornsiroop verhoogt de bloedsuiker, dus minder geschikt voor diabeten.

Ingredienten  

  • 1 cakevorm van 30 cm, met bakpapier bekleed of ingevet
  • 250 gram appels, geschild en geraspt
  • sap van 1/2 citroen
  • 2 appels geschild en in plakjes gesneden
  • 30 ml ahornsiroop
  • 5 gram margarine
  • 175 gram margarine, op kamer temperatuur
  • klein mespuntje zout
  • 3 eieren
  • 1 theelepel kaneel
  • 125 ml ahornsiroop
  • 250 gram speltbloem + 5 gram bakpoeder (speltbloem en bakpoeder samen gezeefd) 

Bereiding 

Verwarm de oven voor op 180 graden. 

Roer de citroensap door de geraspte appels. 

Smelt de boter in een pan en leg de plakjes appel erbij. Bak voor een paar minuten op middelmatig vuur. Roer 30ml ahornsiroop erdoor en laat nog even op het vuur. 

Klop de boter tot een romige massa. Mix de kaneel, zout en eieren erdoor. Voeg de 250 gram geraspte appels en de rest van de siroop toe. 

Roer de bloem en bakpoeder erdoor. 

Schep het beslag in de ingevette vorm(en) en leg de plakjes gebakken appel erover heen. plaats de vorm voor ongeveer 40 minuten (hangt van de grootte van je vorm af) in de oven. 

Je kunt controleren of de cake gaar is door een prikker of mes in de cake te steken. Wanneer deze er droog uitkomt is de cake gaar. 

Laat de cake 10 minuten in het blik afkoelen voordat je deze uit de vorm haalt en op een rooster plaatst om in z’n geheel te laten afkoelen