De term “koolhydraten” is eigenlijk een verzamelnaam voor zetmeel en voor suikers. Tegenwoordig wordt deze voedingsstof nogal stiefmoederlijk behandeld. Onterecht! Want koolhydraten zijn onze primaire brandstof, dit wil zeggen dat ons lichaam uit de koolhydraten het makkelijkst de energie haalt die het nodig heeft.
Alle koolhydraten worden tijdens de vertering omgezet tot suikers, die naar onze bloedbaan gaan.
Er zijn zoals eerder gezegd twee soorten koolhydraten: de complexe traag opneembare koolhydraten worden traag omgezet tot suikers, zodat onze bloedsuikerspiegel traag stijgt en we geen snelle suikerpieken, gevolgd door suikerdipjes, krijgen. Ons lichaam wordt op die manier mooi constant van energie voorzien, zonder dat we drang krijgen naar snelle suikers.
De snel opneembare suikers worden tijdens de vertering snel in onze bloedbaan opgenomen en zorgen voor snelle pieken in onze bloedsuiker. Na een piek komt helaas ook weer een dipje, waardoor de drang naar nieuwe suikers toeneemt.
Complexe (of trage) koolhydraten vinden we terug in bruin brood, granen zoals havermout en muesli, aardappelen, zilvervliesrijst en pasta.
Snelle suikers vinden we terug in gewone suiker, honing, siropen, frisdrank, fruitsap, koek en gebak. De koolhydraten uit wit brood, witte rijst en witte pasta en gesuikerde ontbijtgranen zijn eveneens snel opneembaar en zorgen voor een snellere dip.
Een evenwichtige voeding zou uit minimaal 50-55% koolhydraten moeten bestaan, broodnodig dus! Het komt er wel op neer te kiezen voor de juiste koolhydraten en de snelle suikers te laten staan.
Enkele tips:
- Ruil gesuikerde ontbijtgranen in voor een ontbijt met volkoren of ander bruin brood, havermout of ongesuikerde muesli.
- Neem een lunch met volkoren brood, bruine broodjes of granenstokbrood.
- Vergeet je portie aardappelen bij de warme maaltijd niet, deze vullen en zorgen ervoor dat je niet naar verkeerde dingen grijpt ‘s avonds.
- Kies slimme tussendoortjes zoals fruit, ongesuikerde peperkoek, ongesuikerde yoghurt met vers fruit of een lepeltje muesli, een granenreep.
- Ruil je smoothie in voor een portie vers fruit met yoghurt of platte kaas.