Gezondere tussendoortjes

Weinig inspiratie? Hier vind je gezonde tussendoortjes terug. Een gezond tussendoortje is rijk aan vezels, bevat weinig suiker, niet teveel vetten en vult goed. Eigenlijk zou je bij je hoofdmaaltijden voldoende moeten eten, zodat je met een klein tussendoortje de tijd tussenin kunt overbruggen.

Fruitsla

Altijd lekker: fruitsla! Verdeel in kommetjes. 150g is 1 portie.

Fijne combinaties:

  • aardbeien, blauwe bessen, kiwi
  • banaan, sinaasappel, kiwi
  • meloen, blauwe bessen, granaatappel
  • druiven, kiwi, appeltjes
  • sinaasappel, peer, banaan

Eventueel kan je er een lepel platte kaas of yoghurt aan toe voegen. Of een lepeltje granola voor het krokante mondgevoel!

Smoothie met rode vruchten

  • Een handje diepvriesvruchten
  • 200ml magere melk
  • beetje zoetstof naar smaak
  • een blender

Doe de bevroren vruchten en de melk in de blender en zet hem op de smoothiestand. Voeg wat zoetstof toe naar smaak. Je kan ook  plantaardige melk (kokosdrink, amandeldrink,…) gebruiken in plaats van magere melk. WIl je het wat dikker, neem dan magere natuuryoghurt.

Peperkoek met warme appeltjes 

  • een schijfje peperkoek
  • 1/2 appel 
  • kaneel
  • een pan met anti-aanbaklaag

Rooster de peperkoek even aan beide kanten in een pan zonder vetstof. Snij de appel in schijfjes en stoom ze even in de magnetron. Bestrooi met kaneel en schik ze op het schijfje. Eventueel kan je de appeltjes ook bakken met wat margarine, maar dan wordt het tussendoortje wat vetter.

Havermoutkoekjes met gedroogde veenbessen

Een lekker tussendoortje op basis van havermout met gedroogd fruit van collega Sandra Bekkari. Ben je glutenintolerant, kies dan voor de glutenvrije havermout.

 Havervlokken kunnen ook vervangen worden door quinoa- of boekweitvlokken.

  • 3 rijpe bananen
  • 150 g havervlokken
  • 60 g amandelen, grof gehakt
  • 70 g kokos, gemalen
  • 60 g gedroogde cranberries (of gedroogde blauwe bessen, rozijnen…)
  • 30 g kokosvet (natuurvoedingswinkel)

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Mix de bananen of plet ze met een vork.

Voeg de havervlokken, amandelen, de kokos en het gedroogd fruit toe en meng goed.

Smelt het kokosvet op een laag vuurtje en meng met de andere ingrediënten.

Leg bakpapier op een bakplaat en doe het mengsel in bakringen.

Bak de koekjes 15 à 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Biscuits met stevia

voor 60 stuks. 1 koekje bevat 20kcal en 1.7g suiker.

  • 150 g margarine 
  • 16 g zoetstof (bijvoorbeeld stevia)
  • 3 eieren
  • 1 vanillestokje
  • 250 g volkorenbloem
 

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Roer de vetstof romig en meng ze met de zoetstof.

Roer er een voor een de eieren door.

Snijd het vanillestokje overlangs open, schraap het merg eruit met een scherp mes en doe het bij het mengsel.

Zeef de bloem en spatel ze onder het beslag.

Spuit het beslag met een getand spuitmondje op met bakpapier beklede of ingevette bakplaten. Bak 10 tot 12 minuten in het midden van de oven.

Blueberry muffin

  • 100 g amandelmeel
  • 100 g kokosmeel of havermeel (havermout eens goed laten draaien in de blender)
    30 g Sukrin geschikt om te bakken of andere zoetstof (letten op de verhouding!)
  • 3 rijpe bananen
  • 1 theelepel vanille extract
    2 eetlepels chiazaad ( deze heb ik eerst geweekt in 8 eetlepels water)
    2 eieren
    handje walnoten
  • 1 theelepel kaneel
  • snufje zout
  • handje blauwbessen

Prak de bananen fijn in een grote kom en doe er alle overige ingrediënten bij.

Meng alles goed door elkaar.
Vet een cake vorm in met kokosvet en doe er het beslag in. Bak de cake voor ongeveer 40 min. op 180 graden in de oven.
Laat goed afkoelen. Je kunt er eventueel nog wat gekruimelde noten overdoen.

 Appeltjes met kaneel

  • 1 appel
  • snuifje kaneel

Snij de appel in schijfjes en bestrooi met kaneel. Doe in een afgedekt kommetje en zet 1 minuut in de magnetron op vol vermogen.

Pudding met zoetstof

  • 1 zakje puddingpoeder
  • 750ml halfvolle melk
  • 35g Tagatesse of Sukrin

Los het puddingpoeder op in een beetje koude melk. Breng de rest van de melk zachtjes aan de kook. Voeg de zoetstof toe en ook de opgeloste puddingpoeder. Goed roeren en even laten koken. Verdeel over 5 kommetjes.