Gezonde tips en tricks voor onderweg… (en ter plekke)

Bijna vakantie! Rustig thuis of er fijn tussenuit, genieten van een welverdiende vakantie doet ongelooflijk deugd! Als we dan de kilootjes nog een beetje onder controle kunnen houden zijn we helemaal goed bezig…

Onderweg

Hydrateren:

Zorg voor een flesje water of spuitwater voor in de auto. Het helpt niet alleen tegen de dorst, je blijft er ook wakkerder en geconcentreerder door. Zeker belangrijk als je ver moet rijden. Kies vooral voor water, spuitwater en suikervrij water met een smaakje. Mijd vloeibare calorieën (als je stil zit heb je die niet nodig); dus liever geen frisdranken en fruitsappen.

Gezonde tussendoortjes:

Mijd snoepjes en knabbeltjes naast je in de auto. Uit verveling/gewoonte/gezonde vakantiestress,… eet je misschien veel meer dan je zou willen. Zit er meer dan 3-4 uur tussen je laatste maaltijd, dan is het wel tijd voor een gezonde knabbel. Een stuk fruit, een ongesuikerde yoghurtdrink (vb Optimel), een pakje crackers of een droge koek zijn geschikte tussendoortjes voor onderweg.

Bewegen:

Ben je al twee-drie uur aan het rijden? Dan is het misschien tijd voor een kleine wandeling op de parking van het dichtstbijzijnde tankstation.

Een gezonde hoofdmaaltijd:

Neem je picknick mee, dan kan je zorgen voor granenbroodjes met mager beleg. Een bakje kerstomaatjes, radijsjes, worteltjes zijn een frisse aanvulling. Eet je in het wegrestaurant dan zijn er tegenwoordig ook tal van gezondere keuzes. De saladebar, soep met een bruin broodje,…

Op de bestemming

Bewegen:

verbrand niet je huid, wel je calorieën! J Niets zo leuk als een frisse duik in het zwembad voor het ontbijt. Een klein zwembad? Ideaal om water te trappelen, of om een spelletje te doen met de kinderen! Of neem je wandel- of loopschoenen mee en ontdek een mooi parcours.

Gezonde keuzes:

natuurlijk hoort eens een ijsje of een lekkere cocktail er ook bij, maar misschien hoeft het ook niet elke dag? Een flink stuk watermeloen of lekker lokaal fruit is ook heerlijk verfrissend tussendoor. Een sorbet-ijsje is ook een lichtere keuze dan gewoon ijs. Is er een buffet, denk dan aan een goede bordverdeling. Zin in frietjes, vul je bord dan ook voor de helft met groenten en kies een klein stukje vlees. En op een zonnige bestemming is een salade eens zo lekker.

Dranken:

probeer ook op vakantie om veel water te drinken. Heb je graag eens een alcoholische drank, dan zijn cava, prosecco, droge witte wijn en rode wijn de lichtste keuzes.

Terug thuis

Geen paniek als de weegschaal meer aangeeft. Probeer rustig je gezonde gewoontes terug te hernemen. Val je weer in je gezonde patroon, dan verdwijnen die kilootjes ook weer terug. Maar het is wel leuk als je er niet teveel hebt meegebracht!