Gezonde muffins

Muffins zijn calorie-bommetjes, dat weet iedereen.

Dat geldt niet voor deze muffins, zonder toegevoegde suikers, boordevol vitamientjes, anti-oxidanten en gezonde vetzuren. Per 100g bevatten ze 170 kcal, weinig ten opzichte van de gewone muffin, die al gauw 360kcal per 100g bevat.

Dit recept is er eentje dat gebaseerd is op de muffins van Ellemieke Vermolen, dat ik vond op haar foodblog. Ik probeerde het uit voor een gezonde brunch. Een waar succes! 

Je kan ze maken als muffin of je kan een volledige “cake” bakken, aan jou de keuze. Van textuur lijken ze een beetje op bananenbrood. De bosbessen geven een heerlijk zoete volle toets. De gemalen nootjes bovenop maken het helemaal af.

Vind je de ingrediënten niet meteen? Amandelmeel en Sukrin (erytriol) zijn verkrijgbaar hier in de praktijk. Stuur gerust een mailtje om te bestellen. (contactformulier).

Ingrediënten:

  • 100g amandelmeel
  • 50g zelfrijzende bloem en 50g havervlokken (of 100g havermeel)
  • 2 lepels chiazaad, even laten weken in acht lepels water
  • 3 bananen
  • Handje blauwe bessen
  • Handje gemengde noten
  • 2 eieren
  • Een lepel vanille-essence
  • Een snuifje zout

Prak de bananen fijn met een pureestamper of vork. Voeg het amandelmeel, de bloem en havervlokken, eieren, zout, vanille-essence  en gemengde noten toe.

Meng het chiazaad eronder.

Meng de bessen eronder

Doe in muffinvormpjes of in een groot bakblik als je 1 grotere “cake” wil maken.

Eventueel kan je de muffins of cake nog bestrooien met fijngehakte nootjes. (even in de blender)

Laat voor een grote cake het mengsel 40 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 180graden. Bij kleine muffins kan je ze er na 20-25 minuten eruit halen.

Best bewaar je de cake of muffins in de koelkast. De volgende dag zijn ze nog lekkerder!