Gezond vegetarisch: enkele do’s en dont’s

Om diverse redenen kiezen mensen ervoor om geen vlees of vis meer te eten. Ga je voor een gezonde vegetarische levensstijl, waarbij je het vlees of vis vervangt door volwaardige alternatieven, kan het voor je gezondheid een belangrijke plus opleveren. 

Enkele do’ s en dont’s:

1. Laat gepaneerde groente- en kaasburgers in de winkelrekken liggen.

Groenteburgers en kaasburgers zijn geen volwaardig alternatief voor vlees of vis. Groenteburgers bevatten nauwelijks hoogwaardige eiwitten en hebben geen vervangende waarde. Kaasburgers bevatten dan weer meer eiwitten, maar leveren veel verzadigd vet wat je gezondheid zeker niet ten  goede komt.

2. Kies voor volwaardige vleesvervangers zoals soja (burgers, scheuten, bonen, tofu), seitan, quorn en peulvruchten.Deze vleesvervangers bevatten eiwitten van hoge kwaliteit  en kunnen vlees en vis wel volwaardig vervangen.

3. Honger tussendoor: vul de gaten in je eetpatroon!

Kies voor slimme tussendoortjes. Noten bevatten naast eiwitten  veel omega 3 vetzuren, dit zijn essentiële vetten die je lichaam niet zelf kan aanmaken. Je vindt ze ook terug in vette vis. Een slim tussendoortjes dus!Fruit bevat veel vitamine C, dat helpt om het ijzer uit plantaardig voedsel op te nemen. Gedroogd fruit, zoals gedroogde abrikoosjes en vijgen bevatten dan weer veel ijzer, magnesium en calcium.Melkproducten en/of  calciumverrijkte sojaproducten zorgen voor hoogwaardige eiwitten en Vitamine B12.Volle granen zoals muselirepen, volkoren crackers, havermoutkoekjes zorgen voor langwerkende energie, zodat je zonder dipje de middag door komt.

4. Neem geen koffie of zwarte/groene thee bij de maaltijd. 

Cafeïne bemoeilijkt de opname van ijzer uit je voeding. Drink je kopje koffie dus liever tussen de maaltijden of kies voor granenkoffie of kruideninfusie.