- Ga niet met honger uit eten of naar een feest. Eet je voor de rest van de dag extra weinig en kom je met een hongergevoel op het feestje of etentje zal je waarschijnlijk meer eten dan je gepland had. Het stokbrood met boter lonkt verleidelijk, de kaasjes of olijven lijken te roepen, het kommetje chips ziet er ineens ook aanlokkelijk uit… Eet normale porties, maar extra gezond de dag van het etentje of het feest en eet een gezond tussendoortje (soep, yoghurt, fruit) voor je vertrekt
- Bekijk op voorhand de menukaart. Veel restaurants hebben een menukaart online. Als je op voorhand al eens kijkt welke gerechten er zijn is het gemakkelijker een gezonde keuze te maken.
- Maak keuzeprincipes voor jezelf. “De regel van 2” Is hiervoor een gemakkelijk hulpmiddel. Sta je zelf 2 dingen toe. Een aperitiefje vooraf én een glaasje wijn bij het hoofdgerecht, maar dan geen dessert is hier een voorbeeld van. Of een glaasje wijn en toch een stukje brood bij de pasta, maar geen dessert. Of een dessert (telt voor 2), maar dan water of spuitwater als drank.
- Laat je niet beïnvloeden door je tafelgenoten. “Och, neem toch nog wat”, “Die ene keer kan toch ook geen kwaad”, “Je leeft maar één keer”, zijn zinnetjes die regelmatig terugkomen. Luister naar wat je zelf wil. Het is jouw leven en jij beslist.
- Laat het mandje brood staan. De porties op restaurant zijn meestal al groot genoeg. Extra brood is meestal overbodig.
- Wil je uitgebreider tafelen, neem dan liever een voorgerecht, hoofdgerecht en koffie in plaats van hoofdgerecht en dessert.
- Goede keuzes voor een voorgerecht zijn: soep, een visgerechtje, carpaccio. Laat garnaal- en kaaskroketten liever staan.
- Let op met pasta, meestal is de hoeveelheid pasta erg groot en zitten er weinig groenten in het gerecht. Vaak wordt er ook gebruik gemaakt van roomsauzen. Toch pasta? Kies er dan eentje met een tomatensaus.
- Een salade is vaak, maar niet altijd een goede keuze. Denk altijd de rauwkost eens weg en kijk eens wat er dan op je bord ligt. Een salade met kaas, garnaalkroketjes, spekjes en dergelijke levert vaak minstens zoveel calorieën als een warm gerecht. Goede keuzes zijn meestal salade met kip, Noorse visschotel, salade gerookte zalm,…
- De beste keuzes zijn meestal de visgerechten. Ga voor gegrilde vis of vis in papillot. Gevogelte is ook een goede keuze. Vraag eventueel extra groenten en de saus apart. Wokgerechten met een oester- of sojasaus zijn meestal ook licht.
- Vraag om de saus of dressing apart te serveren bij salades, vis- of vleesgerechten.
- Neem puree of krielaardappeltjes in plaats van kroketten of frieten.
- Vraag eventueel extra warme groenten.
- Ga je gastronomisch uit eten let dan vooral op de extraatjes. Aangepaste wijnen leveren snel veel calorieën. Neem liever een aperitief en bij het hoofdgerecht eventueel een glaasje. Laat het brood staan en let op met de snoeptoren bij extra koffie of thee.
- Ten slotte: weeg je niet obsessief na een feestje of restaurantbezoek. Je hebt meer gegeten dan gewoonlijk en je at waarschijnlijk ook wel wat zoutrijker dan thuis. Hierdoor hou je 1 a 2 dagen nog wat extra vocht vast en weeg je meer. Neem de dag nadien je gezonde gewoonten weer zo goed mogelijk op en je bent weer vertrokken!
Gezond op restaurant en tips bij feestjes
Feestjes en etentjes horen erbij en ze kunnen perfect passen in je gezonde levensstijl, wanneer je de juiste keuzes maakt en de porties beperkt.
Hieronder alvast enkele nuttige tips!
Enkele tips en principes: