Havermout is een gezond voedingsmiddel. Het bevat veel vezels, trage koolhydraten en heel wat mineralen. Omdat je het met melk gebruikt bevat je ontbijt ook nog eens extra calcium.
In de winkel zijn verschillende varianten verkrijgbaar. Kleine zakjes van 30g met een smaakje. (rode vruchten, cassonade,…). Helaas bevatten deze zakjes ook heel wat toegevoegde suikers.
Mijn advies:
- Hoe natuurlijker hoe beter: kies voor natuurlijke onbewerkte havermoutvlokken zonder toevoegingen. Meestal vind je deze in grotere verpakkingen in de winkel.
- Let op de portie: 2 soeplepels havermout komt overeen met de caloriën van 1 snede brood. Eet je altijd 2 sneetjes, neem dan 4 lepels havermout.
- Gebruik er halfvolle of magere melk, ongezoete sojamelk of amandelmelk bij.
- Liever koud? Met havervlokken, wat yoghurt of platte kaas en stukjes fruit maak je een heerlijke ontbijtkom
- Heb je graag een smaakje, probeer dan eens met kaneel. Stukjes warme appel of blauwe bessen zijn trouwens ook heerlijk in de havermout.
De foto nam ik vanmorgen bij het ontbijt. Diepvriesbosvruchten zijn heerlijk bij havermout. Laat een kopje diepvriesfruit even ontdooien en maak intussen de havermout klaar. Dit kan ook in de magnetron. 1 kopje havervlokken met twee kopjes melk gedurende drie minuutjes op de hoogste stand.
Roer de bosvruchten er onder en je hebt een heerlijk ontbijt!