Gezond lunchen op het werk: zo doe je dat!

Het is weer hoog tijd voor een blog, een gastblog dan nog wel. Eva Menger, een schrijfster die werkt voor het bedrijf Mavens, is bezig met een project rond gezonde voeding en stelde voor een stuk voor mijn site te schrijven. Het resultaat lees je hier:

Ken je dat? Je wil niets liever dan gezond leven, je cholesterol verlagen en verantwoord eten, maar door drukte op het werk en in je privéleven krijg je het niet voor elkaar om elke dag een gezonde lunch voor te bereiden. Een boterham met kaas is nu eenmaal sneller ingepakt dan een ingewikkelde salade! Toch is het zeker niet onmogelijk. En met een beetje voorbereiding en planning hoef je er ook geen extra tijd voor vrij te maken.

Voorbereiding is het halve werk

Om zo efficiënt mogelijk te werk te gaan, kan je ervoor kiezen om je maaltijden van tevoren te plannen. Neem een vaste dag in de week – bijvoorbeeld zondag, voor je werkweek weer van start gaat – en ga er even rustig voor zitten. Zoek eventueel naar wat lekkere recepten en maak een boodschappenlijst. Als je alle ingrediënten in huis hebt, hoef je doordeweeks niet meer te stressen.

En dan begint de voorbereiding. Bepaalde dingen kan je op zondag al voorbereiden: quinoa koken, couscous maken, groente en fruit wassen, dressings maken – noem maar op! Zo hoef je de avond van tevoren alleen nog maar alles bij elkaar te mengen.

 Tips om je lunch mee te nemen

Voor het opbergen en vervoeren van je lunches kan je plastieken rechthoekige bakjes gebruiken. Die kan je gemakkelijk opstapelen in de koelkast, zijn goed voor het milieu (folie is dat namelijk niet!) en bieden genoeg ruimte om te voorkomen dat de groentes worden platgedrukt.

 3 lekkere, simpele ideeën

Quinoasalade met noten

Eenvoudiger kan het niet. Voor deze heerlijke salade meng je eerst het sap van een citroen en wat olijfolie door de quinoa, en vervolgens voeg je er grof gehakte walnoten, 6 gehalveerde kersttomaatjes, pitjes van 1 granaatappel, een handjevol rucola sla en 4 el gesneden bieslook aan toe. Breng het op smaak met zout en peper en klaar ben je. Veel langer dan het smeren van een paar boterhammen duurt het niet, maar het is wel gezonder én lekkerder!

Kikkererwtensalade

Snijd 1 halve komkommer, 1 tomaat, 1 halve rode ui en 1 halve rode biet in kleine stukjes. Meng het bij elkaar en voeg een half blik (100g) uitgelekte kikkererwten toe. Voor de dressing meng je 1 el yoghurt, een scheutje olie, fijngesneden munt met zout en peper. Om te voorkomen dat de salade te nat wordt, verpak je de dressing apart en voeg je deze pas op het laatste moment toe. Verantwoord smullen gegarandeerd!

Oosterse salade

Voor deze exotische lunch heb je het volgende nodig: een halve komkommer in stukjes gesneden, 1 grote geraspte wortel, 1 rode ui in stukjes, 1 teentje geperste knoflook, 100 gram veldsla, 60 gram sojascheuten en 2 eetl sesamzaad. Voor de dressing meng je een flinke scheut olijfolie met geplette verse gember en het sap van een halve limoen. Meng alles door elkaar (houd de dressing apart), breng op smaak met zout en peper, en je heerlijke oosterse lunch is klaar.

Zo ingewikkeld is het dus helemaal niet om zowel lekker als gezond te eten op je werk. Begin eens met bovenstaande recepten en ga ook zelf lekker experimenteren – succes!