Gezond de herfst door

Nu de herfst officieel is aangebroken wordt het tijd om ons voedingspatroon een beetje aan te passen. Onze weerstand heeft wat meer te verduren wanneer we ons lichaam aan minder frisse lucht en zonlicht blootstellen. Om je weerstand op peil te houden is het daarom verstandig om het een en ander met voeding te compenseren.

Zo maakt je lichaam door gebrek aan zonlicht bijvoorbeeld een pak minder (vaak te weinig) vitamine D aan, en kan je lichaam heel wat extra vitamine A, C, en B gebruiken tijdens de gure wintermaanden. Dat doe je door lekker, gevarieerd en verantwoord te eten. In dit artikel geef ik jullie een aantal tips.

Hoe kom je aan die extra vitaminen?

  • Vitamine A. Goed voor je ogen, huid, groei en weerstand. Te vinden in (o.a.) winterpostelein boerenkool, prei, wortelen en winterwortels.
  • Vitamine B-complex. Bestaat uit acht verschillende vitaminen die allen op een verschillende manier bijdragen aan de celstofwisseling. B6 zit in bijvoorbeeld graanproducten, peulvruchten en bananen. B8 haal je uit sojaproducten, pinda’s en andere noten. Klik hier voor een compleet overzicht.
  • Naar vitamine C hoef je niet lang te zoeken! Dat zit namelijk in alle verse groenten en fruit! Vitamine C is verantwoordelijk voor je lichamelijke weerstand en immuunsysteem, en is dus met name in de herfst en winter erg belangrijk.
  • Vitamine D maakt je lichaam zelf aan door zonlicht, waardoor het juist in de herfst en winter belangrijk is om dit te compenseren. Je vindt het in vette vis zoals zalm, makreel en haring en bepaalde zuivelproducten zoals melk, boter en kaas. Eieren bevatten ook vitamine D. Drie eitjes per week passen perfect in ieders gezonde voeding.
  • Vitamine E is een antioxidant, wat betekent dat het de cellen in het lichaam tegen vrije radicalen beschermt. Het komt voor in plantaardige producten zoals noten, zaden en plantaardige olie.
  • Vezels zijn essentieel voor een goede darmflora (ontzettend belangrijk voor een goede weerstand) krijg je binnen door volkoren producten zoals brood, volkoren rijst en ontbijtgranen te eten.

Hoe krijg ik die dagelijks binnen?

Om dagelijks genoeg vitaminen binnen te krijgen houd je daar best vanaf het ontbijt al rekening mee. Vul je ontbijt aan met fruit voor vitamine C, lunch met voldoende granen en zuivelproducten en wissel je beleg eens in voor vette vis (gerookte zalm bvb)  voor vitamine D, vitamine B en vezels. En eet ’s avonds voldoende groenten met vitamine A en ga geregeld voor vette vis (ook goed als je je cholesterol verlagen wilt), peulvruchten en plantaardige producten. Vind hieronder een voorbeeldje:

Ontbijt: Magere yoghurt of platte kaas met stukjes banaan, suikervrije ontbijtgranen (havermout, ongesuikerde muesli) en noten.

Lunch: Volkorenbrood met avocado, tomaat en gerookte zalm.

Avondeten: Geroosterde winterwortels en pastinaak met gekookte aardappelen of volkoren rijst, met een stukje vette vis, tofu of kip ernaast.

Hier kan je natuurlijk eindeloos mee variëren. Combineer het nuttige met het aangename en puzzel je dagmenu’s bij elkaar om te zorgen dat je dagelijks genoeg binnenkrijgt!