Diabetes: meer dan alleen geen suiker meer eten

Bij diabetes denken de meeste spontaan aan suiker. Maar bij diabetes omvat de behandeling meer dan enkel de suiker uit je voeding weglaten.

Er zijn twee soorten diabetes. Type 1 diabetes is meestal aangeboren. De pancreas of alvleesklier produceert geen hormoon (insuline) meer om je bloedsuiker te regelen. Bij type 2 diabetes, ook wel gekend als ouderdomsdiabetes, ligt het anders. Je pancreas maakt nog insuline aan, maar de cellen in je lichaam zijn minder gevoelig geworden voor dit hormoon, waardoor de suiker minder makkelijk opgenomen wordt en in de bloedbaan blijft zitten.

Een gezonde levensstijl speelt in de behandeling van diabetes een heel belangrijke rol!

Enkel de suiker uit de voeding weglaten is een mooi begin, maar onvoldoende om diabetes aan te pakken. Bij diabetes type 2 is een algemene gezonde levensstijl belangrijk:

Beweeg: een half uur beweging per dag is al voldoende om je bloedsuiker naar beneden te helpen. Begin met kleine doelen en bouw langzaam op. Sporten moet vooral leuk blijven wil je het kunnen volhouden. Voorbeelden van matig intensieve beweging zijn: wandelen, zwemmen, fietsen,… Probeer ook dagelijks actief te zijn, neem de fiets om naar de bakker te gaan, parkeer de auto een beetje verder, neem de trap in plaats van de lift,…

Eet gezond: een gevarieerde voeding rijk aan vezels en arm aan enkelvoudige suikers en verzadigde vetten, dat is wat je nodig hebt! De diëtiste kan je helpen je voeding aan te passen.

Hou je gewicht op peil: 5-10% gewichtsverlies zorgt al voor een gevoelige daling van de bloedsuikerspiegel.

Hier in de praktijk kunnen we je zeker helpen met aan je levensstijl te werken!