- 400g witte kool fijngesneden
- 2 eetlepels magere natuuryoghurt
- 1 eetlepel frambozenazijn
- 1 eetlepel zoetstof
- 1 appel fijngesneden
- Peper en zout
Meng alle ingrediënten onder mekaar en breng op smaak met peper en zout.
Magere kipcurry
- 1 kipfilet (eventueel overschot van de warme maaltijd)
- 2 eetlepels magere natuuryoghurt + 1 eetlepel mayonaise
- 1 theelepel currypoeder
Breng water aan de kook en kook de kipfilet gedurende 10 minuten.
Giet het water af en laat de kipfilet uitlekken en afkoelen.
Snij de kipfilet in kleine stukjes en meng er de yoghurt, mayonaise en currypoeder onder.
Komkommerspread
- 1/2de komkommer
- 4 eetlepels zilveruitjes
- 300g magere yoghurt
- 12 verse muntblaadjes
- Peper en zout
Rasp de komkommer, halveer de zilveruitjes en scheur de muntblaadjes in stukjes. Doe al de ingrediënten samen in een kom en breng het geheel op smaak met peper en zout.
Eiersla
- 4 eieren
- bieslook
- peterselie
- light mayonaise of yoghurtdressing
- peper en zout
Plet de eitjes met een vork en meng met een beetje light mayonaise of dressing, voeg ook de kruiden toe.
Zalmsla
- Een restje gekookte zalm
- light cocktailsaus
- dille
Plet de zalm met een vork en voeg de saus en kruiden toe. Dit kan ook perfect met tonijn of garnaaltjes
Hamsla
- 2 plakjes gekookte ham
- light mayonaise
- peper en zout
Mix de gekookte ham met de mayonaise tot een smeuïg geheel en breng op smaak met peper en zout.
Hummus van gerookte paprika
- 1 bokaal kikkererwten, 250 g uitgelekt
½ bokaal geroosterde, ontvelde paprika’s (= 200 g uitegelekt ofwel 2 paprika’s)
¼ tl paprikapoeder
¼ tl komijnpoeder
1 tl tahin (sesampasta)
3 takjes verse koriander, fijngehakt
6 druppels tabasco
1 mini teentje knoflook, fijngeperst
Spel de paprika’s grondig onder koud, stromend water. Wrijf hierbij alle olie en achtergebleven stukjes schil weg. Laat ze uitlekken en dep ze vervolgens goed droog met keukenpapier. Snijd ze in niet al te grote stukken.
- Mix in een blender of foodprocessor of met behulp van een goede staafmixer alle ingrediënten tot een glad mengsel en breng verder op smaak met versgemalen zwarte peper, grof zeezout en eventueel wat extra tabasco.
Rode bietenpasta
- 1 blik witte bonen, uitgelekt en gespoeld (= 225 g)
- 2 voorgekookte rode bieten, in grote stukken
- 1 kleine rode ui, fijn gehakt
- 3 tl balsamicoazijn
- ½ tl olijfolie
- Verhit de olijfolie in een pannetje en bak de ui minstens 5 minuten. (Liefst langer, dan wordt ze zoeter.) Voeg indien nodig een klein beetje water toe om aanbranden te voorkomen. Draai het vuur uit en giet de balsamicoazijn bij de ui.
- Mix de bonen, bieten en ui in een blender of foodprocessor tot een glad mengsel. Breng op smaak met voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout.
Auberginespread
- 2 aubergines
1 tl olijfolie
2 tl citroensap
een bosje bieslook (zo’n duim dik), fijn gehakt
een handvol verse basilicumblaadjes, fijn gehakt
2 el natuuryoghurt of een plantaardig alternatief (ik gebruik Alpro soya mild & creamy)
een snuifje kaneel
1 mini teentje knoflook, geperst
- Verwarm de oven voor op 180°C. Prik met een vork rondom rond en over de hele lengte van de aubergines gaatjes. Wrijf ze in met de olijfolie en leg ze in een ovenschaal. Gaar de aubergines gedurende een uur in de oven, laat ze afkoelen (zie tips) en snijd ze in stukken.
- Mix ze samen met de geperste knoflook fijn met behulp van een blender of keukenmachine. Schep in een kommetje en voeg verse kruiden, yoghurt, citroensap, kaneel en voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout toe.