Aparte potjes? Neen, bedankt!

Ik kom het vaak tegen, patiënten met goede voornemens die aparte gezonde potjes voor zichzelf op tafel zetten. Vreemd eigenlijk, die gezondere voeding is toch voor iedereen ok?

Bovendien maken die aparte potjes en het extra werk dat er bij komt kijken het veel moeilijker vol te houden, waardoor diegene die eigenlijk gezond wil worden zich weer aanpast aan de minder gezonde gewoontes van de rest van het gezin… De wereld op zijn kop toch?

Aparte potjes zijn niet nodig als je wil vermageren of gezonder wil eten. Met wat kleine aanpassingen kan je elk gerecht gezond maken en zijn ze geschikt voor iedereen!

Hieronder enkele eenvoudige tips en basisregels om mee te starten:

Denk in termen van groenten         

Rijst met kip en curry, macaroni met ham en kaas, pizza, pasta met kruidenkaas en zalm,… allemaal snelle gerechten die vaak in het menu van de jonge en minder jonge gezinnen zitten.

Deze kunnen zeker gezonder door er een portie groenten aan toe te voegen.

  • Bij rijst met kip en curry passen wokgroenten, paprikareepjes of champignons.
  • Macaroni met ham en kaas is lekker met prei of broccoli er onder en je krijgt meteen wat kleur op je bord.
  • Een diepvriespizza kan gemakkelijk gepimpt worden met wat extra groenterestjes of een slaatje, stukken evenwichtiger en je komt met een halve pizza ook wel toe.
  • Pasta met kruidenkaas en zalm is gemakkelijk. Een potje kruidenkaas erbij, wat gerookte zalm en klaar. Maar het kan nog steeds snel als je er bijvoorbeeld wat (diepvries)spinazie en kerstomaatjes aan toevoegt.
  • Ook ovenschotels en stampotten kunnen wel wat extra groenten gebruiken.

Vezels zijn gezond voor iedereen

Een snelle pasta maak je dus gezonder door er extra groenten aan toe te voegen, maar door volkorenpasta te gebruiken bevat je maaltijd nog meer vezels, mineralen en vitamines. Kritische gezinsleden? Begin eens met volkoren cappelini, deze pasta is heel fijn en daardoor wat minder hard dan de andere volkorenpasta’s.

Zilvervliesrijst bevat ook meer vezels, vitamines en mineralen dan zijn witte broertje. Blijft hij hard na het koken? Laat hem dan na het afgieten nog even “wellen” in het zakje, de korrels breken open en hij wordt meteen wat zachter.

Vergeet ook de aardappeltjes niet. Deze bevatten nog altijd minder calorieën per doorsnee portie dan rijst of pasta en bevatten veel vezels en vitamine C.

Minder bewerkt vlees

Worst, hamburger, kip krokant,… de kindjes eten dat gemakkelijk hoor ik dan. Tuurlijk, smeuïg en weinig werk om te kauwen. Maar is het niet net zo belangrijk om een goede kauwfunctie te ontwikkelen? Om kennis te leren maken met verschillende structuren? En vooral, om gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen om goed en gezond te groeien?

  • Wissel gehakt regelmatiger af met pure vleessoorten of vis. Tuurlijk kan een worst of gehaktballetje wel af en toe, maar een pasta is ook eens lekker met blokjes kip, scampi of vis.
  • Bij koude pasta kan je de knackworstjes ook eens vervangen door blokjes ham of zalm.
  • Bij stamppot past een kalkoenlapje net zo goed als een chipolata.
  • Toch graag gehakt? In rundergehakt zit weinig vet. Vind je dit minder smeuïg om gehaktballetjes te maken? Voeg dan eens een schepje Griekse yoghurt toe voor het rollen van de balletjes. Dat maakt het geheel meteen veel smeuïger en je balletjes krijgen echt geen melksmaak J.

Het is dus niet nodig aparte potjes te voorzien, maar ook niet om krampachtig alle “ongezonde gerechten” uit je menu te schrappen. Met kleine aanpassingen kom je al ver. Een minder gezond gerecht op zijn tijd is geen probleem, maar de gezonde maaltijden zouden het overwicht moeten hebben. En jammer genoeg is dat tegenwoordig niet altijd het geval.

Is je interesse gewekt of heb je nood aan tips die passen in je eigen gezinssituatie? Kom gerust langs voor gepersonaliseerd advies!