Zalm met venkel en worteltjes (2 personen)
- 2 venkelknollen
- 2 wortelen
- 2 zalmfilets
- 1 citroen
- 1 ui
- Wat dille
- Nootmuskaat
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de ovenschaal in met wat olie. Snijd de korte stelen van de venkelknollen en verwijder de harde kern aan de onderkant van de knol. Snijd de bollen in plakken. Snijd ook de wortelen in plakjes. Kook de groenten 10 minuten en giet ze af.
Snipper de ui. Stamp de wortelen samen met de ui tot een puree. Bedek de ovenschaal met de venkel en puree. Bestrooi met wat nootmuskaat. Zet de schaal 30 minuten in de oven. Dek de schaal af met aluminiumfolie.
Na een half uurtje haal je de schaal uit de oven, leg je de zalm bovenop de groenten en verdeel je wat citroenrasp over de schotel. Zet het gerecht terug in de oven en laat het nog zo’n 15 minuten garen. Tot slot strooi je de dille over de vis.
Mediterrane visschotel (2personen)
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 middelgrote rode ui, fijn gesnipperd
- 4 middelgrote tomaten, in vieren
- 2 eetlepels tijm, gehakt
- 2 plakjes bacon
- 300 g Roodbaars, rauw, (2 filets)
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 koffielepel citroenzeste
- 6 stuk olijven, in schijfjes gesneden
- 2 eetlepels basilicum, vers, gehakt (en wat extra voor de garnering)
- Peper en zout naar smaak
Verwarm de oven voor op 190 ˚C. Vet een ovenschaal in met olijfolie. Meng de gesnipperde ui, de tomaatpartjes en de tijm door elkaar. Verdeel dit mengsel over de bodem van de ovenschaal.
Spreid de bacon uit op een schone snijplank en leg beide visfilets op een plakje bacon. Bestrijk de filets met tomatenpuree en bestrooi met wat citroenrasp. Verdeel de schijfjes olijf en de basilicum over de vis. Vouw de bacon om de vis zodat het mooie pakketjes worden.
Leg de vispakketjes bovenop het ui-tomaatmengsel in de ovenschaal. Kruid met peper en zout, bedek de schaal met aluminiumfolie en zet 15 minuten in de oven. Haal de folie vervolgens van de schaal en laat nog eens 10 minuten bakken tot de bacon mooi bruin is gekleurd. Garneer met wat basilicumblaadjes en serveer met bijvoorbeeld boontjes en verse krielaardappeltjes.