Vis uit de oven

Vis leent zich uitstekend om klaar te maken in de oven, niet alleen in papillot, maar ook gewoon in een ovenschaal. Zo lukt het altijd: 

  • Het begint met de keuze van de vis. Gebruik het liefst verse vis, zo wordt je gerecht minder waterig. Werk je toch op basis van diepvriesvis, laat die dan eerst in de koelkast ontdooien. Spoel de vis nadien met koud water en dep ‘m goed droog. Natuurlijk kun je de vis ookbevroren in de ovenschaal leggen: hou er dan rekening mee dat de bereidingstijd wat langer zal zijn en dat je saus waterig kan worden.
  • Gebruik voor een ovenschotel liever filets zonder vel. Het vel wordt in de oven namelijk niet krokant maar eerder glibberig en dat is minder aangenaam. Een stuk filet met vel bak je beter in de pan.
  • De oventijden in een recept zijn altijd richttijden. Hoe lang hij in de oven moet, is afhankelijk van hoe dik je stuk vis is. Een stuk van 2,5 cm dik heeft ongeveer 10 minuten nodig om te garen, is het stuk dikker, dan mag het wat langer in de oven. Hou je gerecht dus een beetje in het oog. Over het algemeen moeten filets minder lang in de oven dan hele vissen, en platvissen (pladijs, rog…) minder lang dan rondvissen.
  • Wil je weten of de vis gaar is, prik er dan in met een vork zoals je dat ook bij een aardappel zou doen. Beweeg je vork eventueel ook eens heen en weer: valt de vis in vlokjes uit elkaar, dan is hij klaar.
  • Is de vis al mooi bruin maar nog niet gaar, dek de ovenschaal dan af met een vel aluminiumfolie en laat nog een paar minuten verder garen.
  • Laat de vis ook niet overgaar worden: uitgedroogde vis is niet lekker. Een laagje saus, paneermeel of puree zal hem hiertegen beschermen.
  • In plaats van in een ovenschaal, kun je vis ook in papillot in de oven bereiden. Hij wordt dan eerder gaargestoomd. Leg de vis op een vel aluminiumfolie, voeg fijngesneden groenten en een scheutje wijn, bouillon of water toe, kruid met peper en zout en vouw het papillotje dicht. Laat gaar worden in de oven.
  • Een restje bereide vis is nog twee dagen houdbaar in de koelkast.

Hieronder enkele leuke recepten:

Zalm met venkel en worteltjes (2 personen)

  • 2 venkelknollen
  • 2 wortelen
  • 2 zalmfilets
  • 1 citroen
  • 1 ui
  • Wat dille
  • Nootmuskaat


Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de ovenschaal in met wat olie. Snijd de korte stelen van de venkelknollen en verwijder de harde kern aan de onderkant van de knol. Snijd de bollen in plakken. Snijd ook de wortelen in plakjes. Kook de groenten 10 minuten en giet ze af.

Snipper de ui. Stamp de wortelen samen met de ui tot een puree. Bedek de ovenschaal met de venkel en puree. Bestrooi met wat nootmuskaat. Zet de schaal 30 minuten in de oven. Dek de schaal af met aluminiumfolie.

Na een half uurtje haal je de schaal uit de oven, leg je de zalm bovenop de groenten en verdeel je wat citroenrasp over de schotel. Zet het gerecht terug in de oven en laat het nog zo’n 15 minuten garen. Tot slot strooi je de dille over de vis.

Mediterrane visschotel (2personen) 

 

  • 1 eetlepel olijfolie   
  •  1 middelgrote rode ui, fijn gesnipperd   
  •  4 middelgrote tomaten, in vieren   
  • 2 eetlepels tijm, gehakt   
  • 2 plakjes bacon   
  •  300 g Roodbaars, rauw, (2 filets)   
  • 1 eetlepel tomatenpuree   
  • 1 koffielepel citroenzeste   
  • 6 stuk olijven, in schijfjes gesneden   
  • 2 eetlepels basilicum, vers, gehakt (en wat extra voor de garnering)   
  • Peper en zout naar smaak

Verwarm de oven voor op 190 ˚C. Vet een ovenschaal in met olijfolie. Meng de gesnipperde ui, de tomaatpartjes en de tijm door elkaar. Verdeel dit mengsel over de bodem van de ovenschaal.

Spreid de bacon uit op een schone snijplank en leg beide visfilets op een plakje bacon. Bestrijk de filets met tomatenpuree en bestrooi met wat citroenrasp. Verdeel de schijfjes olijf en de basilicum over de vis. Vouw de bacon om de vis zodat het mooie pakketjes worden.

Leg de vispakketjes bovenop het ui-tomaatmengsel in de ovenschaal. Kruid met peper en zout, bedek de schaal met aluminiumfolie en zet 15 minuten in de oven. Haal de folie vervolgens van de schaal en laat nog eens 10 minuten bakken tot de bacon mooi bruin is gekleurd. Garneer met wat basilicumblaadjes en serveer met bijvoorbeeld boontjes en verse krielaardappeltjes.