Vis in papillot

Vis leent zich uitstekend om klaar te maken in papillot. Een papillot is een soort pakje van aluminiumfolie dat je dichtvouwt en waarin de vis kan garen in de oven. Je hebt geen of weinig vetstof nodig en de aroma’s blijven lekker behouden.

Hieronder enkele recepten:

Kabeljauw in papillot (voor 4 personen)

 
  • 4 kabeljauwfilets van ongeveer 150g per stuk
  • 100g philadelphia bieslook, light
  • Franse mosterd
  • 3 tomaten in plakken
  • 1 prei in ringen
  • 1 eetlepel verse tijm
  • ½ eetlepel olijfolie om in te vetten
  • Aluminium folie
 
Verwarm de oven voor op 180°.
Scheur 4 stukken aluminium folie af, zodat je 4 vierkante stukken hebt.
Smeer het midden van het aluminiumfolie in met olijfolie en leg de kabeljauw hier op.
Smeer de filet in met mosterd.
Beleg de filet met tomaat en preiringen.
Schep er een lepel Philadelphia Bieslook Light op en breng op smaak met de kruiden, peper en zout.
Vouw de aluminiumfolie dicht en gaar de vis in 15-20 minuten in de oven.
Serveer met gekookte aardappeltjes.
 

Papillot van staartvis met parmaham en trostomaten (voor 4 personen)

  • 500g staartvis
  • 8 sneetjes parmaham
  • aardappelen
  • 500g trostomaten
  • 250g champignons
  • ½ blokje vetarme bouillon
  • 1 eetlepel (pikante) olijfolie
  • 1dl halfvolle melk
  • Nootmuskaat, tijm
  • Peper en zout
 
Dep de vis droog en maak 3 inkepingen in elk stukje vis. Rol de parmaham op en steek ze in de inkepingen (2 per persoon).
 
Leg elk stukje vis op een vel aluminiumfolie. Kruid met tijm, peper en zout en verdeel de trostomaten (met takjes) over de papilotten. Besprenkel met olijfolie. Plooi het pakketje dicht en plaats in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende +/-20minuten (afhankelijk van de dikte van de vis)
Los het bouillonblokje op in 1L water en kook daarin de aardappelen gaar in 20 minuten.
Giet de aardappelen af en bewaar het kookvocht. Pureer de aardappelen, voeg de melk toe en kruid met nootmuskaat, peper en zout.
Snijd de champignons in schijfjes en leg ze in een schaaltje. Verwarm ze in de microgolf tot ze beetgaar zijn.
 
Schep de puree in het midden van het bord en plaats daarop de vis met de trostomaten.
 

Kabeljauw met erwtjes en tomaat (4 personen)

 
  • 4 kabeljauwmoten
  • Olie
  • Peper
  • 2 tomaten
  • 2 uien
  • 8 eetlepels erwten
 
Pel de uien, spoel en snijd ze fijn. Kook de erwten gedeeltelijk gaar. Maak per persoon een bakje door de aluminiumfolie omhoog te vouwen. Strijk de vis in met olie. Leg de vis, de tomaten, de ui, de erwtjes en de peper in
de bakjes. Vouw elk bakje nu dicht (eerst de smalle kanten, dan de lange kanten). Laat de bakjes gedurende 20 minuten in een hete oven van 220°C gaar worden. Dien op met zilvervliesrijst. Voor een grotere groenteportie kan je ook paprikareepjes wokken en onder de rijst mengen.
 

Papillot van tongfilet met tomaat, wortel en prei (voor 2 personen)

  • 300g tongfilets
  • 200g tomaten
  • 150g preiwit
  • 200g wortelen
  • 30g ui
  • 10ml kruidenolijfolie
  • Aardappelen
 
Verwarm de oven voor op 200°C. Spoel de tongfilets onder koud stromend water. Dep ze daarna droog met
keukenpapier.
Was de tomaten en de prei. Schil de wortelen. Pel de ui. Snijd in schijfjes van 1/2cm.
Spreid een vel aluminiumfolie uit en schik hierop de tongfilets en de groenten.
Besprenkel met olie.
Zet 30 minuten in de oven.
Kook ondertussen de aardappelen gaar.
 

Zalm in papillot met citroen en trostomaatjes (4 personen)

  • 4 zalmmoten
  • citroen in schijfjes
  • trostomaatjes
  • verse dille
  • olijfolie
  • citroensap
 
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Leg de zalm op vier velletjes aluminiumfolie en besprenkel met citroensap en olijfolie. Schik de verse dille en schijfjes citroen erover. Kruid goed af met peper en grof zeezout.
Leg in elk pakketje een takje trostomaatjes en sluit ze goed af.
Bak ze gaar in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 20 minuutjes. (afhankelijk van de dikte van de zalm kan de tijd korter of langer zijn.)
 
Ook heerlijk bij BBQ!