Ingrediënten :
skrei & groenten:
1 el olijfolie
het sap van ¼ citroen
1 tl gedroogde oregano
1 courgette, in dunne plakjes
300 g skreihaasje
2 takjes kleine trostomaten
1 tl olijfolie
een bakje zeekraal
versgemalen zwarte peper en grof zeezout, naar eigen smaak
sausje:
2 à 3 handenvol verse kruiden (ik gebruikte peterselie, bieslook en basilicum), grof gehakt
het sap van ¼ citroen
2 el olijfolie
1 vel nori
2 el water (of 2 extra el olijfolie)
versgemalen zwarte peper en grof zeezout, naar eigen smaak
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Klop 1 eetlepel olijfolie los met het sap van ¼ citroen, de gedroogde oregano, versgemalen zwarte peper en grof zeezout en schenk dit over de courgetteplakjes. Schep goed om en schik twee derde van de schijfjes tot 2 “bedjes” in een grote ovenschotel. (Kies je schotel zodanig dat er nog plaats is voor de trostomaatjes naast de vis.) Leg de skreihaasjes op de courgetteplakjes en verdeel de overgebleven courgette bovenop de stukken vis. Plaats 20 minuten in de oven. Leg na 10 minuten de takken trostomaatjes naast de vis.
Maak het sausje. Doe hiervoor de grof gehakte verse kruiden, het citroensap, 2 eetlepels olijfolie en voldoende peper en zout in een maatbeker. Verkruimel het vel nori hierboven (door het tot een propje te verfrommelen en te scheuren). Mix met een staafmixer en voeg het water (of extra olijfolie) toe tot je een dikke saus bekomt.
Spoel de zeekraal (Doe dit vlak voor het bakken, anders verlept dit zeewier, door het zoete i.p.v. zoute water.) Verhit 1 theelepel olijfolie in een pan en roerbak de zeekraal zo’n 2 minuten op een hoog vuur.
Schep de skrei en de courgettes op een bord. Dresseer hier de zeekraal en trostmaatjes naast en werk af met het kruidensausje.