Skrei uit de oven met zeekraal en nori

Skrei is een stevige witte vis. Tussen december en april trekken duizenden kabeljauwen vanuit de Barentszzee (de zee tussen Rusland en Noorwegen) naar de Lofoten-eilanden om er te paaien. Tijdens die 800 kilometer lange tocht eten ze minder en anders, waardoor het vlees van de kabeljauw verandert en dus ook de smaak en textuur. Deze verliefde “afgetrainde” kabeljauwen 🙂 zijn slechts enkele weken per jaar verkrijgbaar, onder de naam ‘skrei’. Skrei is in de meeste winkels wel te verkrijgen. Het gerecht leent zich natuurlijk ook goed met andere witte vis. 

Zeekraal is een groente die op natte, zilte bodems groeit en is van nature heel zout van smaak. Spoel de groente pas vlak voor het stoven, want de takjes kunnen eigenlijk niet goed tegen het zoete leidingwater. Voeg zeker geen extra zout toe tijdens de bereiding! Peper kan eventueel wel. Zeekraal is verkrijgbaar in de visafdeling bij de meeste grotere supermarkten of bij de viswinkel. 

Nori is een zeewier dat voornamelijk verkrijgbaar is in gedroogde vorm, als vellen, die gebruikt worden voor onder meer de bereiding van sushi. Je vindt nori onder meer bij Delhaize, bij de wereldkeukenproducten en bij Albert Heijn.

Ingrediënten :

skrei & groenten:

1 el olijfolie
het sap van ¼ citroen
1 tl gedroogde oregano
1 courgette, in dunne plakjes
300 g skreihaasje
2 takjes kleine trostomaten
1 tl olijfolie
een bakje zeekraal
versgemalen zwarte peper en grof zeezout, naar eigen smaak

sausje:

2 à 3 handenvol verse kruiden (ik gebruikte peterselie, bieslook en basilicum), grof gehakt
het sap van ¼ citroen
2 el olijfolie
1 vel nori
2 el water (of 2 extra el olijfolie)
versgemalen zwarte peper en grof zeezout, naar eigen smaak

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Klop 1 eetlepel olijfolie los met het sap van ¼ citroen, de gedroogde oregano, versgemalen zwarte peper en grof zeezout en schenk dit over de courgetteplakjes. Schep goed om en schik twee derde van de schijfjes tot 2 “bedjes” in een grote ovenschotel. (Kies je schotel zodanig dat er nog plaats is voor de trostomaatjes naast de vis.) Leg de skreihaasjes op de courgetteplakjes en verdeel de overgebleven courgette bovenop de stukken vis. Plaats 20 minuten in de oven. Leg na 10 minuten de takken trostomaatjes naast de vis.

Maak het sausje. Doe hiervoor de grof gehakte verse kruiden, het citroensap, 2 eetlepels olijfolie en voldoende peper en zout in een maatbeker. Verkruimel het vel nori hierboven (door het tot een propje te verfrommelen en te scheuren). Mix met een staafmixer en voeg het water (of extra olijfolie) toe tot je een dikke saus bekomt.

Spoel de zeekraal  (Doe dit vlak voor het bakken, anders verlept dit zeewier, door het zoete i.p.v. zoute water.) Verhit 1 theelepel olijfolie in een pan en roerbak de zeekraal zo’n 2 minuten op een hoog vuur.

Schep de skrei en de courgettes op een bord. Dresseer hier de zeekraal en trostmaatjes naast en werk af met het kruidensausje.