Zin gekregen in deze decoratieve topper? Hieronder enkele van mijn favoriete receptjes, ze zijn telkens voor 4 personen:
Pompoen-wortelsoep met geitenkaas:
- 200g wortel
- 250g pompoen
- 2 uien
- 1 liter water
- 2 vetarme bouillonblokjes
- 1 eetlepel geitenkaas type Chavroux
- Kaneel
- Paprikapoeder
- Peterselie
Schil de wortels en de pompoen en snij in stukken. Pel de ui en snij in stukken. Zet op in 1 liter koud water met 2 blokjes groentebouillon en laat goed doorkoken. Mix de soep en voeg geitenkaas, kaneel en paprikapoeder toe. Werk af met peterselie.
Geroosterde pompoen met witloof en walnoten (bijgerecht)
- 1/2de kleine pompoen
- 4 stronken witloof
- 2 kleine uien
- een handje walnoten
- plantaardige olie
- chilivlokken
- karwijzaad
- peper en grof zeezout
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd de pompoen in schijven van ongeveer 2 cm (halve maantjes), snijd het witloof in de lengte door. Snij de uien in partjes. Neem een zakje en doe hierin wat olie. Hussel de pompoen en de ui door elkaar in het zakje zodat de olie zich kan verdelen. Strijk een heel klein beetje olie over de witloofhelften. Schik nu de groenten op de bakplaat en kruid met peper, zout, chilivlokken en karwijzaad, verdeel ook de noten erover. Zet 30 minuten in de warme oven.
Pompoencake:
- 250 g pompoen
200 g speltbloem
3 eieren
40 g rozijnen
40 g hazelnoten
2 el pompoenpitten
5 el ahornsiroop
2 tl bakpoeder
2 tl speculaaskruiden
Snuf zout
Scheutje neutrale olijfolie
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snijd de pompoen in gelijkmatige stukken. Doe ze in een ovenschaal. Sprenkel er een klein beetje neutrale olijfolie overheen (je kunt ook zonnebloemolie of kokosolie gebruiken). Giet de ahornsiroop over de pompoen en rooster het in 20 min gaar. Laat de pompoen volledig afkoelen. Pureer de pompoen samen met de ahornsiroop en de olie glad in een keukenmachine. Voeg de eieren toe en mix dit kort mee. Voeg de speltbloem, het bakpoeder, een snuf zout en de speculaaskruiden bij het beslag en meng dit er met een spatel doorheen . Menge rozijnen en de hazelnoten door het beslag. Giet het beslag in een ingevette cakevorm. Strooi de pompoenpitten over de bovenkant van de cake. Bak de pompoencake in 35 tot 40 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven op 175 graden.