Lichte soepen

Hier vind je lekkere, gezonde lichte soepen terug. Soep is een ideale hongerstiller. Een goede portie soep voor de maaltijd zorgt ervoor dat je sneller en langer verzadigd bent.

Naast vocht levert soep ook een flinke portie vitamines, mineralen en vezels. Een grote portie soep (400ml) zorgt voor 100g groenten, 1/3de van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.

Broccoli-bloemkoolsoep

1/2 bloemkool
1/2 broccoli
4 blokjes ontvette bouillon
2 L water
2 eetlepels peterselie (fijngehakt)
peper en zout
Was de bloemkool en broccoli en verdeel ze in roosjes. Doe het water, de bouillonblokjes,
het kruidentuiltje en de groenten in een kookpot. Breng alles aan de kook en laat 20 minuutjes koken met het deksel op de pan. Verwijder het kruidentuiltje en mix de soep.
Breng op smaak met peper en zout en werk af met wat peterselie.

Courgette-wortelsoep

1 grote courgette (in blokjes)
1 grote ui (gesnipperd)
6 grote wortelen (geschild, in schijfjes)
3 vetarme bouillonblokjes kip
zout en peper
peterselie (fijngesneden)
2.5 L water
Voeg de groenten en bouillonblokjes aan het water toe en kook 25 minuutjes. Mix de soep en breng op smaak met peper en zout. Werk af met de peterselie.

Paprika soep

4 rode paprika (fijngesneden)
2 tomaten (ontveld, fijngesneden)
1 courgette (in blokjes)
2 vet-arme runds bouillonblokjes
1 doosje philadelphia light kaas
1 liter water
Doe de groentjes samen met het water en de bouillonblokjes in een kookpot en breng aan de kook. Laat 10 minuten goed doorkoken. Laat alles verder garen op een klein vuurtje (30 min). Voeg de kaas toe en mix de soep.

Italiaanse soep
1/2de middelgrote courgette (ontveld, ontzaad, in blokjes)
3 wortelen (geschild en in schijfjes)
1 ajuinen (fijngehakt)
1L water
2 bouillonblokjes (runds)
1 eetlepels oregano
peper en zout
1/2de blikje tomatenpuree
Doe de courgette,de wortelen en de ajuinen in een grote soeppot. Doe het water erbij alsook de bouillonblokjes en de tomatenpuree. Breng aan de kook en laat 30 minuutjes pruttelen. Voeg de oregano toe en mix de soep. Breng verder op smaak met peper en zout.

Radijsloofsoep

Het verse loof (steeltjes en bladeren) van 2 bosjes radijs
3 uien
1 l water
zout
Was het radijsloof; snijd het samen met de gepelde uien in grote stukken. Giet het water over de groenten en laat zachtjes gedurende 20 min. koken.
Mixen en kruiden.

Pompoen-wortelsoep

200g wortel
250g stukjes pompoen (kan je voorgesneden kopen!)
2 uien
1 liter water
2 vetarme bouillonblokjes
1 eetlepel geitenkaas type Chavroux
Kaneel
Paprikapoeder
Peterselie.
Voeg de stukjes wortel, pompoen en ui toe aan de bouillon en
laat een kwartiertje doorkoken.
Mix de soep en voeg geitenkaas, kaneel en paprikapoeder toe. W
erk af met peterselie.

Slasoep

2 kroppen sla
2 uien
1 teentje knoflook
1 grote aardappel
1 liter water
2 vetarme bouillonblokjes
1 eetlepel Philadelphia light met fijne kruiden
Peper
Voeg de gekuiste sla, het teentje knoflook en de stukjes ui toe aan de bouillon. Laat 5 minuten doorkoken, mix en voeg de Philadelphia toe. Kruid af met peper.

Courgettesoep

2 courgettes
2 preiwitten
2 uien
1 liter water
2 vetarme bouillonblokjes
1 sneetje ontvette ham in reepjes
Fijngehakte bieslook
Voeg de stukjes courgette, prei en ui toe aan de bouillon en laat een kwartiertje doorkoken. Mix de soep en voeg de hamreepjes toe. Werk af met bieslook.

Witte koolsoep

½ witte kool (of een zak voorgesneden witte kool)
1 aardappel
2 uien
1 liter water
2 vetarme bouillonblokjes
3 sneetjes filet de saxe
Paprikapoeder
peterselie

Voeg de fijngehakte witte kool en de stukjes ui toe aan de bouillon en laat een kwartiertjedoorkoken. Mix de soep en voeg fijne reepjes filet de sax en
paprikapoeder toe. Werk af met peterselie.

Champignonsoep

250g champignons
250g cantharellen
200g aardpeer
2 uien
1 teentje knoflook
1 liter water
2 vetarme bouillonblokjes
Cayennepeper
1 eetlepel sojaroom
Voeg de fijngesneden champignons, de cantharellen, de stukjes aardpeer en de knoflook toe aan de bouillon en laat 5 minuten doorkoken. Mix de soep en voeg cayennepeper toe. Werk af met sojaroom.

Broccolisoep

1 broccoli
2 preiwitten
2 uien
1 liter water
2 vetarme bouillonblokjes
2 sneetjes gerookte zalm
1 eetlepel Boursin light
Peper
Bieslook
Voeg de broccoliroosjes, de stukjes ui en de stukjes prei toe aan de bouillon en laat 10 minuten doorkoken. Mix de soep en voeg Boursin light en zalmreepjes toe. Werk af met bieslook.

Halloweensoep (leuk voor de kindjes!)

500g wortel
6 tomaten
2 uien
1 blikje tomatenpuree
1 eetlepel magere smeerkaas
100g mager kalfsgehakt
Een paar stengels Volkoren spaghetti
Paprikapoeder
Voeg de stukjes wortel, ui en tomaat toe aan de bouillon en laat 20 minuten doorkoken. Voeg de tomatenpuree en de smeerkaas toe. Mix de soep en kruid met peper en paprikapoeder. Maak bolletjes kalfsgehakt en steek door elk bolletje 8 stukjes spaghetti (zoals spinnetjes). Laat de bolletjes gaarkoken in de tomatensoep. Griezelig….

Pikante (stukjes)kippensoep

100g kipfilet
1 liter water
2 vetarme bouillonblokjes
1 stukje verse gember
100g sojascheuten
50 ml kokosmelk
Koriander
Lente uitjes
Pilipilipoeder
Snij de kipfilet en de gember in fijne reepjes en voeg toe aan de bouillon en laat een kwartiertje doorkoken. Voeg de sojascheuten toe en de kokosmelk. Werk af met pili pilipoeder, fijngehakte koriander en lenteuitjes.

Spinaziesoep

450g verse spinazie
50g kervel
2 uien
1 liter water
2 vetarme bouillonblokjes
1 eetlepel ricotta
peper
Voeg de spinazie toe aan de bouillon en laat 5 minuten doorkoken. Voeg de fijngehakte kervel toe. Mix de soep en voeg ricotta toe. Kruid met peper.

Komkommersoep

2 komkommers
2 uien
1 aardappel
1 liter water
2 vetarme bouillonblokjes
1 eetlepel Philadelphia light
Bieslook
Voeg de komkommerstukjes en de stukjes ui en aardappel toe aan de bouillon en laat 10 minuten doorkoken. Mix de soep en voeg Philadelphia toe. Werk af met bieslook.

Venkelsoep

1 venkel
2 preiwitten
2 uien
1 liter water
2 vetarme bouillonblokjes
Voeg de stukjes venkel en de prei toe aan de bouillon en laat een kwartiertje doorkoken. Mix de soep. Werk af met peterselie.

Erwtensoep

400g diepvrieserwten
2 preiwitten
2 uien
1 liter water
2 vetarme bouillonblokjes
2 eetlepels geraspte surimi
Cayennepeper
Eventueel wat fijn gesneden muntblaadjes voor de durvers
Voeg de diepvrieserwten en de stukjes prei en ui toe aan de bouillon en laat 10 minuten doorkoken. Mix de soep en voeg de surimi toe. Werk af met cayennepeper en gehakte muntblaadjes.