Hartige spreads en dipsauzen

Hier vind je lekkere en gezonde spreads voor toastjes, of als vegetarisch broodbeleg. Ook lekker als dipsausje voor grissini of kleine crackers.

De pittenpaté dient eerder als vegetarisch beleg voor op een toastje of als broodbeleg.

In plaats van chips kan je zelf geroosterde tortillachips maken.

Verwarm hiervoor de oven voor op 200graden. Snij een paar tortillawraps in 8 stukken en besprenkel ze met zonnebloemolie.Kruid met paprikapoeder en grof zeezout en laat ze een 12 minuten in de oven bakken. Niet gefrituurd en succes gegarandeerd!

**: Indien je pure maïstortilla kiest en je gebruikt glutenvrije bloem bij de pittenpaté, zijn al deze recepten ook glutenvrij.

Pittenpaté

Voor drie kleine ovenschaaltjes:
150 g fijngemalen zonnebloempitten (of pompoenpitten of noten, maar zonnebloempitten zijn goedkoper)
2 geraspte wortels
1 gesnipperde ui
2 teentjes knoflook, geperst
350 g tofoe, geraspt of fijngekruimeld
5 el olijf- of zonnebloemolie
2 el bloem
4 el sojasaus (tamari of shoyu)
2 el citroensap
3 el gehakte peterselie (of kiemen) of 1 el gedroogde kruiden
peper en zout

  1. Warm de oven voor tot 180°.
    2. Meng alle ingrediënten en breng op smaak met peper en zout (eerst proeven, de sojasaus is ook al zout).
    3. Vet de ovenschaaltjes (of één grote schaal) in met wat olie, vul ze met het patémengsel, druk aan en zet ze onafgedekt voor een dik halfuur in de oven, tot de paté doorbakken is en een korstje heeft.

Tomatentapenade

200 g gemarineerde tomaatjes (halfgedroogde)
100 g gedroogde tomaatjes
1 klein teentje knoflook
3 el pijnboompitten

Olijfolie

Hak de tomaatjes met de knoflook en wat olie in een keukenmachine tot een tapenade. Roer er de pijnboompitten door en breng op smaak met peper, zout en nog wat olijfolie.

Hummus van donkergroene linzen en geroosterde knoflook

1 koffiekopje donkergroene linzen (soms ‘Puy-linzen’ genaamd)
1 bolletje knoflook
zout, peper, olijfolie, citroensap
(platte peterselie)

  1. Verwarm de oven voor tot 200°. Snijd een hoedje van het bolletje knoflook, zodat de teentjes bovenaan blootliggen. Leg het bolletje op een stuk aluminiumfolie en besprenkel het met olijfolie. Pak het in. Leg het voor ongeveer 20 minuten in de oven. Laat het daarna afkoelen. Duw de teentjes uit de knoflookbol en plet ze tot een pasta.
    2. Kook ondertussen de linzen gaar. Voeg wat smaakmakers toe aan het kookwater: groentenrestjes die je nog in de koelkast hebt (preigroen, venkelstengels, peterseliesteeltjes, selderij…), een ui, enkele teentjes knoflook, tijm, laurier, een gedroogd pepertje, zout. Giet de linzen af en houd het kookwater opzij.
    3. Pureer de linzen in een hakmachine of met een staafmixer, samen met een zuinige theelepel geroosterde knoflook, een scheutje olijfolie, een scheutje kookwater (voeg kleine beetjes toe tot de dikte van de puree je bevalt). Breng op smaak met citroensap, peper en zout, en misschien nog wat knoflook. Eventueel nog platte peterselie ter garnering of gehakt onder de spread.

Artisjoktapenade

1/2 bokaaltje artisjokken (in olie), uitgelekt
2 el groene ontpitte olijven (zonder marinade)
1 tl kappertjes
Peper, zout, citroensap

Mix de artisjokken met de olijven tot een tapenade. Roer er de kappertjes onder en breng de tapenade op smaak met peper, zout en citroensap.

Hummus van kikkererwten

  • 225 g kikkererwten uit blik
  • 2 eetlepels tahin (sesampasta)
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • sap van 1 citroen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • komijnpoeder

 1.Doe de kikkererwten in een zeef, spoel ze onder koud stromend water en laat ze goed uitlekken. Doe ze in een blender en mix glad.
2.Roer de tahin en de knoflook los met het citroensap en de olijfolie.
3.Roer het mengsel door de kikkererwten en breng verder op smaak met komijnpoeder, peper en zout.

Auberginespread 

2 aubergines
1 citroen
1 dl tahin
olijfolie
2-3 teentjes knoflook
2 eetlepel peterselie
peper, zout

1.Prik gaatjes in de aubergines en leg ze een half uur in een voorverwarmde oven van 200 graden.
2.Laat de aubergines nog even afkoelen.
3.Snij ze doormidden en lepel het vruchtvlees eruit.
4.Meng het vruchtvkees met een keukenmachine met de overige ingredienten.
Pas op met het toevoegen van het citroensap, het is snel teveel!