Hartige quinoa-taart met venkel

Venkel is een knol die oorspronkelijk uit Azië komt. Naast een goede bron van vitamine C en calcium en kalium is de groente ook gekend voor het gunstig effect op onze spijsvertering.

Dit recept is gemaakt met quinoa. Een oergraan afkomstig van de Inca’s. Voor mij een leuke afwisseling, maar geen superfood zoals vaak beweerd wordt (die hypes toch). Wel lekker en gezond!

Om te serveren met een dampende kom soep of een slaatje…

Voor vier personen:

  • 150g droog gewogen quinoa: 15minuten laten koken in licht gezouten water (zie verpakking)
  • 2  venkelknollen
  • 300g magere platte kaas
  • 4 eieren
  • 70g gedroogde ham
  • 50g geraspte parmezaanse kaas
  • 100g noten
  • 1 onbewerkte citroen (tip: je kan met wat afwasmiddel de citroen ook goed schoonschrobben als je geen bio-citroen hebt)
  • provencaalse kruiden, peper en zout
  • Een overschaal of taartvorm (ev siliconenvorm)

Verwarm de oven voor op 180graden.

Snijd drie dunne schijven van de kern van de venkel en snij de rest heel fijn. Laat de venkel 5 minuten voorkoken in de microgolfoven op 1000watt gedurende 5 minuten.

Rasp de zeste van de citroen, hak de noten grof en meng met de venkelblokjes.

Meng de eieren met de platte kaas, parmezaan en breng op smaak met peper, zout en provencaalse kruiden. Roer de quinoa eronder.

Vul de taartvorm met de helft van het quinoamengsel. Schenk daarover het venkelmengsel en schikt hierover de helft van de ham. Rol de andere helft van de ham tot fijne rolletjes. Giet nu de rest van het quinoamengsel erover.

Schik voor de afwerking 3 venkelschijven en de hespenrolletjes in de taart. (Lichtjes in de bereiding duwen)

Laat 25-30 minuten bakken in de oven.