Glaasjes met quinoa, avocado en zalm
voor 6 personen:
1 zakje groene thee
enkele saffraandraadjes
75 g quinoa
2 avocado’s
1 citroen
2 à 3 sneetjes gerookte zalm
roze pepers
pistachenoten
1 takje dille
zout
versgemalen peper
Maak de thee klaar in 25 cl kokend water. Laat hem goed trekken en doe er dan de saffraandraadjes bij.
Kook de quinoa 10 minuutjes in 35 cl water.
Doe er daarna de saffraanthee bij en laat nog eens 5 à 10 minuten voortkoken. Laat uitlekken en zet koel weg.
Snij de avocado’s doormidden, haal ze uit met een lepeltje en mix het vruchtvlees samen met het sap van de citroen.
Breng op smaak met zout en peper en zet in de koelkast.
Snij de zalm in dunne repen.
Verdeel de quinoa over de glaasjes. Ga door met een laag zalm en eindig met de avocado.
Plet de pistachenootjes en enkele roze pepers in de vijzel.
Verdeel alles over de glaasjes.
Leg er één of twee takjes dille op.
Dien goed koel op
Avocado en garnaal
Voor 4 personen:
- zout
- peper
- cayennepeper
- 4 lepels olijfolie
- 200g reuzengarnalen of gewone garnaaltjes
- 2 el peterselie (gehakt)
- 2 el koriander (gehakt)
- 1 limoen1
- 1 teentje knoflook
- 2 avocado’s (rijp)
Halveer de avocado’s. Haal de pit eruit, schil de vrucht. Snij het vruchtvlees in kleine blokjes. Pers de limoen uit. Pel de knoflook en hak het teentje fijn
Maak een dressing van het limoensap, de olijfolie, de knoflook, cayennepeper, peper en zout.
Meng de blokjes avocado met de garnalen en kruiden en maak aan met een dressing. Breng indien nodig nog eens op smaak met extra cayennepeper, peper en zout.
Verdeel het mengsel over mooie glaasjes en serveer.
Gerookte paling met rode biet, appeltjes en lichte zure room
Voor 4 personen:
- 1 rode biet (voorgekookt, in blokjes)1
- 2 gerookte palingen (filets, in kleine stukjes)2
- citroen (sap van een 1/2 citroen)
- zure room (lichte)
- olijfolie (goede kwaliteit)
- peper
- grof zeezout
- dille (enkele takjes)
Snij de appel in kleine stukjes. Ik laat er de schil aan, wat das mooi voor de kleur. Pinklady vind ik een heerlijk sappige appel, maar Jonagold moet ook niet onder doen. Doe de stukjes appel in een mengschaaltje. Voeg er citroensap bij
Snij de gerookte palingfilets in kleine stukjes.
Snij de rode biet in kleine stukjes. Ik heb in de winkel gewoon bietjes die al gekookt zijn gekocht.
Doe alles in een glaasje. Eerste wat blokjes appel, dan de rode biet en de gerookte paling leg je bovenaan je glaasje.
Kruid elke glaasje met een beetje peper en grof zout. Voeg een toefje zure room bovenop. Werk af met een beetje dille en wat olijfolie van goede kwaliteit.
Courgettenpuree met gerookte heilbot
Voor vier personen
- 2 courgettes
- 1 teentje knoflook, verse basilicum,peper;
- 1 eetlepel olijfolie
- 50gr parmezaan
- 2 sneetjes gerookte heilbot
Verwijder de zaadlijsten van de courgette en snij in kleine blokjes.
Fruit de geperste knoflook in een pan met olijfolie, voeg de courgetteblokjes toe en laat even stoven.
Mix de courgettes tot een gladde puree en voeg parmezaan, gehakte basilicumblaadjes en peper toe.
Doe de courgettenpuree in een klein aperitiefglaasje en leg er fijne reepjes heilbot over. Werk af met een basilicumblaadje.