Feestelijke voorgerechten

Een gezond voorgerecht past altijd op de feesttafel. Mijd zware voorgerechten met calorie-rijke sauzen. Ga liever voor salades, vis of groentegerechten.

Hieronder alvast wat inspiratie!

Zonnevis met garnalen en dillesaus

Voor 6 personen: 

 
  • 12 grote garnalen
  • 600g zonnevisfilet
  • 400ml visbouillon of visfond
  • 1teentje knoflook, 1eetlepel bloem, 2eetlepels koffiemelk,3eetlepels vloeibare margarine.
  • Limoenschil,dille,bieslook en peper.
Smelt een eetlepel margarine in een pan en pers de knoflook erin uit. Roer de bloem erdoor en laat 1 minuut sudderen. Voeg de visbouillon en de koffiemelk toe en laat indikken op een zacht vuurtje.
Breng op smaak met peper.
Bak nu de zonnevis aan beide kanten en kruid met peper. Bak in dezelfde pan de garnalen kort aan en serveer ze bovenop de zonnevis.
Voeg de versgehakte bieslook en dille toe aan de warme saus en schep de saus over de vis.
Garneer met takjes dille en limoenschil.
 
Variatietip
Vervang de garnalen door mosseltjes. Alle soorten witte vis kunnen de zonnevis vervangen in dit recept.
 

Scampi Diabolo

 

Voor 6 personen

 
  • 24 grote scampi
  • 4 tomaten, 1 limoen, 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook, ½
  • Spaans pepertje
  • 4 lente-uitjes
  • 150ml visbouillon
  • Pilipilipoeder, 2 eetlepels olijfolie,scheutje cognac.
Pel de scampi, verwijder het darmkanaal en besprenkel ze met limoen en een weinig pilipilipoeder.
Pers een teentje knoflook over de scampi en laat dit even intrekken in de koelkast.
Snij de ontvelde tomaten in kleine blokjes. Verwijder de zaadjes uit de Spaanse peper en snipper deze heel fijn. Snipper ook de rode ui en de lente-uitjes heel fijn.
Fruit de gesnipperde ui met een teentje geperste knoflook in een eetlepel olijfolie. Voeg de tomatenblokjes en de Spaanse pepertjes toe en laat 2 minuten stoven. Voeg de visbouillon toe en laat een 10-tal minuten sudderen. Voeg een scheutje cognac toe.
Bak de scampi kort op een hoog vuur in een eetlepel olijfolie. Verdeel de scampi over de borden en schenk de saus erover. Bestrooi met de lente-uitjes en werk af met een basilicumblaadje.
 

Crostini met paddestoelen

 

Voor 4 personen

 
  • 8 dikke sneetjes volkorenbrood
  • 150gr eekhoorntjesbrood
  • 100gr shiitakes
  • 4 roze sjalotjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel geraspte citroenschil
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel versgehakte peterselie
  • Peper
Snij de paddestoelen in grote stukken. Snij de sjalotjes vertikaal in vier.
Stoof de sjalotten 2 minuten in 1 eetlepel olijfolie en doe er de paddestoelen,de peterselie en de citroenschil bij. Laat een 3-tal minuten stoven en kruid met peper. Halveer het knoflookteentje en wrijf het brood in met de knoflook. Bak het bruid goudbruin in 1 eetlepel olijfolie.
Verdeel het paddestoelenmengsel over de crostini en werk af met een takje peterselie. Dien op op een bedje van gemengde sla.
 

Nieuwjaarssalade

 

Voor 6 personen:

 
  • 1 ananas
  • 6 kiwi’s
  • 3 rode paprika’s
  • 150g sojascheuten
  • 1 zakje veldsla
  • 18roze garnalen
  • 4 eetlepels notenolie
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • Peper en zout
Verwijder de schors van de ananas. Verwijder het hart, snij de ananas in schijven en snij die vervolgens in kleine blokjes.
Schil de kiwi’s en snij ze in dunne schijfjes. Spoel en droog de sojascheuten en de veldsla.
Ontpit de paprika’s en snij ze in heel fijne reepjes. Pel de garnalen, maar bewaar de koppen.
Schik op elk bord een bedje van veldsla en sojascheuten.
Doe er de kiwischijfjes, de ananasblokjes en de paprikareepjes bij, en versier het gerecht met de gepelde garnalen.
Meng de notenolie, de balsamicoazijn, de peper en het zout, en giet de vinaigrette op de borden.
 

Carpaccio van rode biet met pompelmoes en nootjes

 

Voor 4 personen:

 
  • 1 rode biet (ongeveer 300 g)
  • 1 roze pompelmoes
  • enkele walnoten
  • 4 eetlepels balsamicoazijn
  • 4 eetlepels suiker of het equivalent zoetstof (Sukrin witte suiker of tagatesse)
 
Kook de rode biet ongeschild tot hij goed gaar is. 
Laat hem afkoelen.
Pel hem en snijd hem in fijne schelletjes.
Snijd de schelletjes in de vorm van een cirkel, bvb met een ring of glas.
Verdeel de pompelmoes in partjes en ontvel ze.
Leg op een bord wat pompelmoespartjes en dek ze af met rode biet.
Leg hier weer pompelmoes op, dek weer af met rode biet.
Verwarm de balsamicoazijn met de suiker en laat ze even koken tot stroop.
Wentel de walnoten even door de stroop en leg ze op een bakpapiertje om af te koel
en. Giet wat stroop over de rode biet en dek af met een walnoot.