Feestelijke soepen

Soep is handig. Je kan het ruim van tevoren maken en als je met vergeten groenten of speciale kruiden werkt kan het verrassend lekker zijn. Soep zorgt ook voor maagvulling en weinig calorieën, toch als je ze klaarmaakt zoals in onderstaande receptjes: 

Cantharellensoep met marjolijn

Voor 4 personen:

  • 400g cantharellen of shiitakes
  • 2 lente-uitjes
  • 800ml ontvette kippenbouillon
  • 1 rode ui, 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels vloeibare margarine
  • 2 eetlepels citroensap
  • Gehakte marjolein,peterselie, peper
Borstel de paddestoelen schoon en halveer de grotere exemplaren. Snipper de ui en de knoflook fijn.
Bak een vierde van de paddestoelen met de ui, knoflook en peterselie kort in een eetlepel margarine;
Voeg de bouillon toe en laat 5 minuten sudderen. Mix de soep en breng op smaak met citroensap en peper. Bak de rest van de paddestoelen kort op een hevig vuur in een eetlepel margarine. Werk af met lente-uitjes en marjolein.
 

Aardpeersoep met hazelnoten

Voor 8 personen:

 
  • 500g aardpeer
  • 2uien
  • vetarme bouillonblokjes
  • 100ml halfvolle melk
  • 2 eetlepels hazelnoten
Schil de aardpeer en de uien en laat 15 minuten koken in 2 liter water met vetarme bouillonblokjes.
Mix de soep en voeg melk toe. Kruid met peper en zout. Hak de hazelnoten en voeg toe als garnituur.
 

Pikante kippensoep

Voor 4 personen:

 
  • 100g kipfilet
  • 1 liter water
  • 2 vetarme bouillonblokjes
  • 1 stukje verse gember
  • 100g sojascheuten
  • 50 ml kokosmelk
  • Koriander
  • Lente uitjes
  • Pilipilipoeder
Snij de kipfilet en de gember in fijne reepjes en voeg toe aan de bouillon en laat een kwartiertje doorkoken. Voeg de sojascheuten toe en de kokosmelk. Werk af met pili pilipoeder, fijngehakte koriander en lenteuitjes.
 

Pastinaak-appel currysoep

Voor 6 personen:

  • 700 gr pastinaken
  • 1 middelgrote zoetige appel
  • 1 forse theel korianderpoeder
  • 1 forse theel. Komijnpoeder
  • 6 kardemomvruchten, de zaden eruit
  • scheutje olijfolie
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook, platgedrukt
  • 1 forse theel. fijngehakte verse gember
  • 1½ liter groentebouillon
  • peper; zout
Verhit een kleine koekenpan en met daarin de kardemomzaden (als u geen komijnpoeder heeft, maar
wel zaden: deze dan meeverhitten) tot ze beginnen te ploffen. Verhitten maakt dat de aroma’svrijkomen. Maal de zaadjes met een vijzel fijn.
Verhit de olie in een grote pan. Doe de ui erbij. Laat deze een minuut of twee fruiten en doe de kruiden, knoflook en de gember er bij. Een paar minuten onder voortdurend roeren verhitten. Doe de pastinaakbrokjes er bij en de bouillon. Gaar koken en met een staafmixer tot een romige soep maken.
Op smaak brengen met peper en zout. Doe er voor de sier wat hele kardemomvruchten in.
Voor het serveren langzaam aan de kook brengen. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd ‘m in kleine brokjes. Bij het serveren wat stukjes appel midden in de soep leggen. Je kan de appel ook mee mixen voor een friszoete toets.