Feestelijke hoofdgerechten met vis

Geen vleesliefhebber? Geen probleem, vis past ook perfect op de feesttafel!

Hieronder twee lekkere feestelijke hoofdgerechten.

Zeevruchten met prei

Voor 6 personen:

 
  • 200g verse zalm
  • 200g schelvis
  • 4 noten jacobsschelpen
  • 2 dozijn mosselen
  • 2 dozijn kokkels
  • 150g gekookte en gepelde garnalen
  • Peper en zout
  • 1 prei
  • 1sjalot
  • Een paar takjes tijm
  • 1/2dl droge witte wijn
  • 200ml light room
 
Pocheer de fijngesneden prei in 3/4l lichtgezouten kookwater. Kook de mosselen en de kokkels in een afgedekte kookpan op een hevig vuur zodat de schelpen open gaan. Haal ze uit de schelp en zeef het kookvocht. Doe de mosselen en kokkels nu in het kookvocht van de prei. Verhit het vocht tot net
onder het kookpunt en pocheer er de vis en jacobsschelpen in gedurende 3 minuten.
Laat uitlekken en houd samen met de prei warm. Voeg de fijngehakte sjalotte, takjes tijm en witte droge wijn toe.
Kook tot de helft in. Giet er de lichte room bij en kruid naar smaak. Doe de vis, kokkels, mosselen en garnalen in de roomsaus. Verwarm het geheel 1 minuut en dien op in voorverwarmde borden.
 

Visfilets met venkel en citroen

Voor 4 personen:

 
  • 2 visfilets van elk 350 g à 400 g
  • 30 cl droge witte wijn
  • 2 venkelknollen
  • 3 uien
  • 2 teentjes look
  • 1 soeplepel olijfolie
  • Zout
 
Maak de venkelknollen schoon en snij ze in reepjes.
Pel de uien en snij ze in fijne rondjes.
Pel de lookteentjes en druk ze fijn.
Verwarm de olie in een pan. Doe de venkel, de uien en de look erin en laat ze op een matig vuurtje aanbakken met zout en peper. Roer vaak.
Zet het vuur lager, dek de pan af en laat 10 minuten stoven.
Voeg de witte wijn toe en laat nog 5 minuten stoven.
 
Snij de visfilets in twee en leg ze op de groeten. Dek de pan opnieuw af en laat ze 10 minuten staan op een klein vuurtje.
Haal de visfilets uit de pan en leg ze in een warme opdienschotel.
Filter het kookvocht en zet het op een klein vuurtje.
Maak de citroensaus: leng het maiszetmeel in een pan aan met drie soeplepels kookvocht. Voeg de eierdooiers toe en het citroensap en meng stevig.
Giet beetje bij beetje de rest van het kookvocht in de pan terwijl u stevig blijft kloppen. Laat de saus 5 minuten op een zacht vuurtje, maar zorg ervoor dat ze niet kookt en roer af en toe tot ze smeuïg is. Breng op smaak. Giet de saus over de visfilets of dien ze apart op in een sauskom.