Extra groenten op de (feest)tafel

Hieronder vind je extra groentenrecepten, die je op tafel kan zetten bij het feest, etentjes met vrienden,…

Lief voor de lijn en een streling voor het oog!

De oven kan erg handig zijn om groenten in te roosteren. Ook wintergroenten lenen zich hier prima toe. Lekkere combinaties zijn pompoen en witloof, pastinaak, pompoen en knolselder, zoete aardappel, raapjes en pastinaak, champignons of portobello’s,…

Het volstaat om de groenten grof te snijden en te schikken op een bakplaat. Wat olijfolie erbij, goed kruiden en laten bakken in een voorverwarmde oven van 190graden. Afhankelijk van de dikte en soort duurt het meestal zo’n 30-40 minuutjes.

Nootjes kunnen ook toegevoegd worden.

Fijne wintergroenten

  • 250 g spruitjes
  • 300 g worteltjes
  • 250 g raapjes
  • 1 koffielepel Provençaalse kruiden
  • Olijfolie
  • peper en zout
Was de spruitjes en halveer ze. Snijd de worteltjes en de raapjes in kleine stukken.
Stoof de worteltjes en de spruitjes in de olie met de kruiden gedurende ongeveer 5 minuten.
Voeg daarna de rapen toe, bevochtig met een scheutje water en laat de groenten verder stoven. Breng op smaak met peper en zout.
 

Slaatje van rammenas met walnoten

 
  • 1 rammenas van ongeveer 200 g
  • 1eetlepel walnoten, gehakt
  • 4 eetlepels olijfolie, fijnste kwaliteit (extra vergine)
  • 1 koffielepel balsamicoazijn
  • Versgemalen zwarte peper en zout
Schil de rammenas en snijd hem in ultrafijne stokjes (julienne). Meng er de walnoten, olijfolie en balsamico onder. Kruid met versgemalen peper en eventueel wat zout. Breng het slaatje over in een kommetje dat met een deksel kan gesloten worden.
 

Geroosterde pompoen met look

 
  • 4 kleine pompoenen
  • 4-6 eetlepels olijfolie
  • versgemalen zwarte peper
  • snufje cayennepeper
  • 1 bol knoflook
Verwarm de oven voor op 220°C. Schil de pompoenen en snijd ze doormidden. Schep de pitten er met een lepel uit en gooi ze weg. Snijd het vruchtvlees in stukken van 5 cm. Schep ze met 3 eetlepels van de olie in een kom door elkaar. Bestrooi de pompoen met wat peper en cayennepeper en
schep nog een keer goed door. Doe de pompoen in een ovenschaal. Verdeel de knoflookbol in teentjes en pel die niet. Meng de knoflookteentjes door de pompoen en bak het pompoenmengsel 45 minuten in de hete oven.
 

Geroosterde pompoen met witloof en walnoten

 
  • 1/2de kleine pompoen
  • 4 stronken witloof
  • 2 kleine uien
  • een handje walnoten
  • plantaardige olie
  • chilivlokken
  • karwijzaad
  • peper grof zeezout
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd de pompoen in schijven van ongeveer 2 cm (halve maantjes), snij het witloof in de lengte door. Snij de uien in partjes. Neem een zakje en doe hierin wat olie. Hussel de pompoen en ui door elkaar in het zakje zodat de olie zich kan verdelen. Strijk een heel klein beetje olie over de witloofhelften. Schik nu de groenten op de bakplaat en kruid met peper, zout, chilivlokken en karwijzaad, verdeel ook de noten erover.
Zet 30 minuten in de warme oven… Heerlijk!